Србија

ДЕЛТА СОЈ СТИГАО У СРБИЈУ: Где год се појави направи хаос, шири се брзо, а ово су симптоми

Делта сој, заразнија варијанта корона вируса која је данас откривена у Србији, већ се проширила на око 90 држава света. Овај сој откривен је у Индији крајем марта и стоји иза разорног пандемијског таласа који је погодио ту земљу током пролећа.

У међувремену је пошао на пут око света, а свуда где је стигао – направио је хаос. У Великој Британији се проширио толико брзо да је епидемиолошку ситуацију у земљи вратио неколико месеци уназад и практично постао једини сој у циркулацији, док је Израел, шампион имунизације, вратио обавезу ношења маски након што су бројке почеле да скачу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све више земаља одлаже укидање мера или уводи нове у страху од делта соја, а светски лидери и Светска здравствена организација упозоравају да ће ова варијанта ускоро постати доминантна у свету.

Шта је делта сој

Службено познат као Б.1.617, први је пут откривен у Индији у марту. Тај сој сада је прекарактерисан у три различита подтипа, а сви имају мало другачије генетске мутације. Варијанта Б1617.2 је најчешћа верзија у сету и, како се чини, најзаразнија.

Делта сој је карактеристичан по дуплој мутацији која се дешава када се две већ мутиране варијанте вируса споје и формирају трећу. Она која је пријављена у Индији комбинација је варијанти Е484К и Л452Р. Е484К је слична Е484К – мутацији виђеној у варијантама Б.1.351 (Јужноафричка Република) и П.1 (Бразил).

Што се тиче мутације Л452Р, такође пронађене у „дуплој мутацији“ у Индији, она ​​је први пут привукла пажњу као део линије Б.1.427 / Б.1.429 у Америци, која се понекад назива „калифорнијском варијантом“.

СЗО је у марту класификовала делта сој као „варијанту од интереса“ након што су се потврдили страхови да је он одговоран за катастрофални талас у Индији са готово пола милион азаражених љуи дневно.

Иако су стручњаи у почетку били уздржани, временом је долазило све више доказа да је делта сој вишеструко заразнији чак и од британског соја, који је постао доминантан у већини земаља ове зиме. Процене варирају, а неки британски стручњаци твде да је од британског заразнији чак 60 одсто.

Симптоми ковида изазваног делта сојем

Млађи га најчешће дефинишу као „јачу прехладу“ или необичан осећај безвољности и малаксалости. Најчешћи симпими делта соја су главобоља, бол у грлу, цурење носа, а грозница и температура је присутна као код до сада. За разлику од короне какву до сада знамо, овде су губитак чула мириса и укуса знатно ређи симптоми.

Да ли вакцине штите од делта соја

Компаније Фајзер, Модерна и АнстраЗенека, као и творци руског цепива Спутњик В, тврде да њихове вакције штите и од „дуплог мутанта“. Анализа Енглеске агенције за јавно здравље (ПХЕ) показала је да вакцине компанија Фајзер/Бионтек и АстраЗенека пружају висок ниво заштите од више од 90 одсто од хоспитализације од делта варијанте вируса.

Данас је Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила да све вакцине које су одобрили европски регулатори штите од делта соја, а то су АстраЗенека, Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон.

Извор: Блиц