Србија

Добра вест! Стиже новац: Пензије иду на 30.870 динара, веће и плате! Ево шта треба да знате

Све се више прича о новом повећању плата у јавном сектору и повећању пензија, али и о привредном расту Србије који је основа за већа примања из буџета. Све је и више званичних информација о новим повишицама; за пензије постоји и проценат раста, али је и све чешће питање када више новца треба и очекивати у новчанику.

Коначна одлука са прецизним процентом повећања плата у јавном сектору, требало би да буде донесена у последњем кварталу ове године, најкасније у октобру или новембру. Тако је бар било свих претходних година, имајући у виду и да је то период када су државне финансије превидиве за целу годину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено би требало да буде прецизиран и износ за који ће расти примања укупно 1, 7 милиона пензионера у Србији, мада се о могућем проценту већ званично причало.
После одлуке о проценту раста треба очекивати и да веће зараде ступе на снагу, а ако је судити по досадашњој пракси, то би био јануар наредне године.

Примања у јавном сектору расла би у зависности од сектора. Што се тиче пензионера повећање би било линеарно.

Како се могло недавно чути из Немањине 11, примања најстаријих биће већа од јануара наредне године за најмање пет одсто. Сви пензионери процентуално би, дакле, добили исту повишицу, а то би просечну пензију од 29.400 динара увећало за 1.470 динара на 30.870 динара.

Они који имају већу пензију, вредносно ће добити „дебљу коверту“, али највећи број пензионера имаће у џепу између 750 и 1.000 динара више. До ове рачунице дошли смо по основу чињенице да највећи број пензионера у Србји (њих око 17 одсто) има пензију између 15.000 и 20.000 динара.
Око 10.000 пензионера, колико их данас има пензију од око 30.000 динара, од наредне године сваког месеца примаће око 1.450 динара више него данас.

– У међувремену никако не треба искључити могућност једнократне помоћи најстаријима – каже наш извор из Немањине 11.

Планирани буџетски дефицит у првих 6 месеци ове године био је, иначе, 190 милијарди динара. Реални је, међутим, био три пута мањи – око 75 милијарди.

– Оно што је важно јесте, да ако би се ствари овако буду наставиле, грађани Србије могу да очекују значајно повећање плата и пензија – изјавио је пре неки дан председник Александар Вучић.

Најавио је и да ће ове године просечна плата прећи 600 евра.
– Људи ће да виде оно што нам је био план „Србија 2025.“ а то је да ће просечна плата бити 900 евра. У Београду ће просечна плата већ почетком следеће године бити преко преко 760 до 770 евра нето – оценио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц/Ало