Србија

Добра вест! ЗА РОДИТЕЉЕ СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ: На рачуне леже по 6.000 динара! Ево шта треба да знате!

Заменик градоначелника каже да је град за родитеље ђака првог и другог разреда из буџета издвојио 190 милиона динара.

Ученици првог и другог разреда основне школе, њих око 34.000, добиће од Града Београда бесплатне штампане уџбенике за српски, математику, свет око нас и страни језик, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Родитељи чија деца похађају први и други разред основне школе моћи ће, од 15. августа до 15. септембра, да се јаве на конкурс Фондације за младе таленте, како би им био уплаћен новац за куповину основних уџбеника или рефундирани трошкови, ако су књиге већ купили, прецизирао је Весић.

Потребна је потврда из школе да деца похађају ове разреде и списак уџбеника, након чега ће родитељима на жиро-рачун бити уплаћен износ за четири основна уџбеника, што је, у просеку око 6.000 динара, у зависности од издавача. Из градске касе ће за ове намене бити издвојено 190 милиона динара, односно нешто више од милион и по евра, објаснио је Весић.

Раније је најављено да че град купити и 67.592 таблет рачунара за ученике од трећег до шестог разреда, а од 15. августа ће школе почети да обавештавају родитеље о њиховом преузимању. Родитељи ће их задужити на три године, а по истеку овог рока, биће им поклоњени. Град је платио осигурање за све три године, тако да су осигурани од падања, разбијања, ломљења, крађа. Ако се деси нешто од тога, родитељи неће сносити трошкове.

– Таблети ће бити закључани од 22.00 до 6.00 часова ујутро, а ђаци ће моћи да их користе само за едукативне сајтове, који се налазе на белој листи Министарства просвете – рекао је Весић.

– Сваки таблет ће имати картицу за бесплатни интеренет, независно да ли га родитељи у кући имају или не. То ће решити многе проблеме са којима су се суочавали током онлајн наставе. Подешени су да буду средство за учење, а не за забаву, тако да неће моћи да се користе за друштвене мреже.Уређаји су тешки 305 грама и имају 32 гигабајта меморије. За ове намене ће бити издвојено око 5,5 милиона евра, а Град ће „Телекому“ исплатити новац у року од три године.

Такође, учитељи и наставници добијају лаптоп рачунаре. – Да би могли да раде на дигиталним уџбеницима, Град набавља 6.752 лаптоп рачунара за учитеље и наставнике који предају деци од трећег до шестог разреда – подсетио је Весић.

Очекујемо да ћемо рачунаре имати до 1. септембра, можда не целу количину, пошто их је тешко набавити, а просечна вредност је од 600 до 800 евра, казао је заменик градоначелника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс/Ало.рс