Србија

Др Глигић открива све о новој врсти вируса! АКО СТЕ ПРИМИЛИ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Кинеска Синофарм вакцина против короне, којом је вакцинисан највећи број људи у Србији, штити од свих мутација вируса па и од најновијег ламбда соја рекла је познати вирусолог др Ана Глигић

– Синофарм вакцина показала се као најбоља заштита без обзира на мутације короне зато што је цепиво направљено на класичан начин, од целог протеина вируса. Након примања овог цепива стварају се антитела на протеинске компоненте вируса, што практично значи да антитела неутралишу вирус и на тај начин штите људски организам када дође у додир с короном.Предност ове вакцине јесте што након цепљења долази до стварања имунитета на цео вирус, али и његове мутације – објашњава др Глигић за Српски Телеграф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она истиче да разлог за забринутост немају ни људикоји су примили друге вакцине попут Фајзер, Спутњик или АстраЗенеке, које су прављене по другим методама, али са истим циљем да се обезбеди заштита од короне.

– Све вакцине против короне су имуногене и све су добре, једина разлика што не знамо како ове рађене по новим методама, попут Фајзера, реагују на дуге стазе и то ће бити могуће утврдити за две три године. Код Синофарм цепива неутралишућа антитела достижу максимум треће и четврте недеље након ревакцинације, потом имају мањи пад и на том нивоу се задржавају – додала је др Глиић.

Ламбда се први пут појавила у Перуу

Варијанта ламбда први пут се појавила августа 2020. у Перуу. Скоро годину дана касније, тај сој тамо доминира са 82 одсто. У Чилеу тај сој проузрокује већ сваку трећу инфекцију.

Пабло Цукајама је тражен саговорник када је реч о ламбда соју вируса. Тај перуански микробиолог је са својим тимом са Универзитета Кајетано Хередија у Лими открио ту варијанту у својој домовини.

– У децембру смо имали свега 200 инфекција ламбда сојем. Крајем марта је то била половина свих нових инфекција у Лими, а сада, три месеца касније, у целој земљи га је 80 одсто. Ламбда је у веома кратком времену постао доминантан сој у Перуу – каже Цукајама.

Та варијанта је, дакле, потиснула све остале које важе као опасне. Па чак и гама варијанту из Бразила. Осим тога, Цукајама подсећа да је нова варијанта затекла идеалне стартне услове у његовој земљи.

– Ми смо земља која је најгоре прошла у пандемији, имамо 187.000 мртвих и највећу стопу смртности на свету. Зато није чудо што се баш овде појавила нова варијанта – додао је.

Ламбда сој је другачији од осталих по специфичности протеина у шиљку вируса, којим се клакше качина људску ћелију, због чега је дошло до бржег заражавањавећег броја људи.

Разлике између делте и ламбде

Научници су приметили да приликом сваке мутације коронавируса долази до одређених промена када су у питању симптома заражених пацијената. За разлику од индијског, односто делта соја, који више подсећа на јаку прехладу, а не на корону, при чему болесници не губе чуло мисриса и укуса, ламбда има симптоме карактеристичне за оргинални, алфа сој, што је у контрасту са делта сојем.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс