Србија

ДР КОН: Грађанска непослушност узела маха, опуштање ће нас коштати, ускоро 500 заражених

Члан Кризног штаба Владе Србије Предраг Кон изјавио је данас да је погоршање епидемиолошке ситуације “евидентно”, јер су грађани Србије “озбиљно непослушни”.

– Опуштање је узело маха. Неки (противепидемиолошке) мере доживљавају као непријатност, као да је срамота подсећати некога да носи маску – рекао је он за РТС и додао да увек треба опоменути да маске морају да се носе.

Према његовим речима, мере које сада важе у Србији су добре, али, како је он нагласио, проблем је што се оне не поштују.

Када је реч о такозваном “карантин туризму”, Кон је рекао да о томе није било речи на Кризном штабу и да би требало пооштрити контролу мера на аеродрому.

– Добио сам протокол у којем путници који долазе из земаља у којима је интензиван делта сој коронавируса морају да имају негативан ПЦР тест и да потпишу изјаву да прихватају седмодневни карантин, а након тога морају да буду тестирани и да, уколико су позитивни на корону, иду у изолацију – објаснио је епидемиолог.

Упитан да ли ће на пораст броја заражених утицати одржавање музичког фестивала Егзит, Кон је рекао да тај ризик постоји.

– Притисак за отварање фестивала је био велики, али да има ризика – има. Немогуће је да не буде заражавања када се одржавају велики фестивали – напоменуо је он.

Извор: РТС/srbijadanas.com