Србија

ДР КОН УПОЗОРАВА: Делта сој се брже шири, хитно убрзати процес вакцинације

Фото: Јутјуб

Делта варијанта има способност бржег преношења и због тога је хитно потребно убрзати процес вакцинације, према којем тренутно постоји отпор који није разумљив, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Он је поручио да тренутна стопа вакцинације од 38 одсто укупног становништва, односно преко 48 процента пунолетне популације, није ни близу стварања колективног имунитета, те се једино поштовањем прописаних мера може утицати на то какву ћемо јесен дочекати.

– У таквој ситуацији и са оваквом стопом вакцинације, имаћемо пораст активности вируса, а брзина преноса зависи искључиво од нашег понашања. Сада, када очигледно постоји неки отпор према вакцинацији, који није разумљив, можемо само да апелујемо да се што пре убрза вакцинација, јер тако можемо да утичемо на нови талас – апеловао је Кон.

Колики ће бити нови талас, зависи и од нових сојева, каже Кон и додаје да вирусу помаже и то што су се људи видно опустили, не носе маске и не поштују прописане мере.

– Због бржег преношења доћи ће до пораста бројева из недеље у недељу, и то ће трајати у зависности од нашег понашања. Уколико поштујемо мере – помоћи ћемо здравственом систему да лакше преброди јесен, ако се што више вакцинишемо, онда ће све бити далеко мирније. Није све ни тако страшно – објашњава Кон.

Тренутка ситуација је, истиче, прилично стабилна, али то мора да се исконтролише, што је могуће искључиво вакцинацијом.

Глобално решење било би да се достигне глобални колективни имунитет, јер се вакцинацијом онемогућава вирусу да се шири, па самим тим нема места за нове мутације.

– Ми на својој територији треба да учинимо све да се вакцинишемо. Израел има 67 одсто вакцинисаних, али ипак и тамо је дошло до наглог пораста, као последице понашања људи, па су зато увели обавезне маске у затвореном са високим казнама – указао је Кон.

Према његовим речима, већина људи није свесна колико су важне основне мере које подразумевају ношење маске и одржавање дистанце, посебно у ситуацији када вакцинација не иде брзином којом би морало.

– Лично не видим да мора било шта друго да се доноси, осим овога што већ имамо и што треба да се спроводи. Друга је ствар то што ми то очигледно, не спроводимо – рекао је Кон.

Када је реч о фестивалима, Кон каже да су ту мере јасне, те да се радило на томе да присутни буду заштићени, тиме што ће се долазити само уз потврду о вакцинацији или прележаном вирусу, те доказу о прележаној корони.

Оно што га брине је долазак туриста из земаља где је трансмисија вируса велика, јер се написани протокол не поштује.

Подсећа да, када је реч о Индијцима у Београду, организован долазак туриста мора да прође кроз протокол који подразумева да они потписују изјаве да прихватају карантин и да се посебним транспортом пребацују до хотела.

– У хотелу су задужени за контролисање карантина, да се јаве надлежзном Заводу, Институту и санитарној инспекцији, али смо сведоци да то баш и не фукнционише. Ми их видимо на улицама, ти људи су препознатљиви, а протокол је јасно дефинисан. Брига настаје из јасног разлога што се види да се то не спроводи како треба – закључује Кон.

Извор: Танјуг