Свет

Драма! АКО БРАНА ПОПУСТИ, НЕМАЧКУ ТЕК ЧЕКА КАТАКЛИЗМА: Још горе она није једина од које прети опасност!

Немачка се и даље бави катастрофалним поплавама које су однеле више од стотину живота и уништиле бројне стамбене и пословне зграде, а нова опасност се већ назире. Страхује се да би огромна брана у близини Келна, која је такође под налетом бујичних поплава, могла да попусти.

Власти су наредиле евакуацију становника неколико села на југу региона јер сматрају да би брана Стајнбах могла пукнути и изазвати нову катастрофу, пише Њу Сивил Инжињиринг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сада је око четири и по хиљаде људи напустило поплављене регионе и мало је вероватно да ће се ускоро вратити својим кућама јер прогнозери најављују нове падавине. Инжењери и ватрогасци пумпали су воду из резервоара целе ноћи, смањујући ниво воде за око два центиметра.

Локалне власти су ујутро издале саопштење у којем кажу да је ситуација стабилна, али и даље врло опасна. Вода се још испумпава, а крак аутопута 61 затворен је због безбедности.

Брана је изграђена између 1934. и 1936. године, а детаљно је обнављана од 1998. до 1990. Резервоар покрива више од четрнаест хектара земље, у својој најдубљој тачки дубок је више од 17 метара и има капацитет од милион кубних метара воде.

Страхује се да су друге бране на том подручју у опасности од пуцања због обилних падавина. Језера на брани Рурталсперре, као и Бевер код Радевормвалда, пресушују, а становницима је наређено да одмах напусте то подручје ради своје сигурности.

Немачке регије Рајна-Палатинат и Северна Вестфалија најтеже су погођене незамисливом катастрофом. Погођене су и Белгија и Холандија у близини, где су затворени бројни путеви и обустављене неке железничке пруге. Клизишта су забележена у све три земље.

Стручњаци за поплаве то повезују са климатским променама. Армин Лашет, представник локалне владе у региону, приписао је екстремне временске прилике глобалном загревању.

„Видећемо још таквих догађаја, што значи да морамо уложити напоре да зауставимо климатске промене“, рекао је он.

Становници Немачке згрожени су призорима поплаве која је усмртила више од стотину људи, више од 1.300 се још увек води као нестало, а стотине стамбених и пословних зграда нестало је са лица земље.

Неки упоређују ниво девастације са штетом у Другом светском рату, а на то нас сигурно подсећају сцене оклопних возила немачке војске која чисте улице. У насељу Шулд у ајфелској регији бујица је буквално однела куће и аутомобиле, а путеви су били прекривени рушевинама и дебелим слојем блата.

76-годишња Марлине Виешмнн рекла је за ББЦ у сузама да је Сцхулд последњу тако тешку поплаву доживео давне 1910. године, а тај догађај се и данас помиње као један од најстрашнијих у историји насеља.

„Ово је катастрофа. Све је уништено, све је однела бујица. Ово је био наш тениски терен“, каже он показујући на рушевине у блату.

Грегор Јерико из Рајнбахаа каже да у његовом суседству постоји „врло тужна сцена“. Улице, мостови и неке зграде су потпуно уништене.

„То је веома тужно. Људи су изгубили домове, аутомобили су у блатњавим локвама, а делови кућа су на улицама. Мој град изгледа као бојно поље. Смећа има свуда“, рекао је.

Додао је да је девојчица коју је познавао умрла када ју је ударио аутомобил и утопила се у бујици воде. Његов брат је покушао да јој помогне, позвана је Хитна помоћ, али било је касно.

У оближњем Хејмерзеиму становници кажу да су имали само неколико минута да избегну насилну бујицу. Уве и Роберт Годеке и њихов пас Куно побегли су кроз кухињски прозор кад су чули тутњаву налета воде. Спасио их је моторни чамац Црвеног крста.

„Све је пливало поред нас, столови, столице, канте за смеће …“, присец́а се Уве.

Један од спасилаца из локалне добровољне ватрогасне службе рекао је да никада није видео такву поплаву.

„Стајали смо на сувом, а само десет минута касније били смо најмање десет центиметара у води“, рекао је, описујући тренутак када су хеликоптери позвани да помогну у извлачењу људи са кровова, јер је постало јасно да копнене снаге не могу овде ништа учинити. Нестао је и сигнал мобилног телефона, што је довело до потпуне панике, јер људи нису могли да зову спасилачке службе или своје најмилије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Јутарњи.хр