Србија

Хитно се огласио: НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕО, А НАЈЈАЧИ УДАР НАС ТЕК ОЧЕКУЈЕ! Кон послао језиво упозорење! Ево шта следи!

Епидемиолог др Предраг Кон каже да је нови талас епидемије већ почео, а анализирањем бројки утврдио је и када ће он бити на максимуму и колико би могао да потраје.

Четврти талас короне у Србији смо очекивали тек на јесен, али је он према последњим подацима практично већ почео и само је питање којег ће бити интензитета и колико ће трајати.

Ово је потврдио и наш угледни епидемиолог др Предраг Кон који поручује да ће брзина и јачина таласа пре свега зависити од нашег понашања.

“Тврдње да је пред нама нови удар епидемије ковида-19 засноване су на свему ономе што смо научили о њему, времену инкубације, обухвату вакцинације који ће се тешко променити. Јасно се може видети шта нас очекује и на примерима Велике Британије и Израела, репродукциона стопа јасно показује да се из недеље у недељу повећава број заражених, то ће се десити и код нас, тај број ће се повећати у односу на наше понашање”, рекао је др Кон током гостовања на Нова С.

Трајаће дуже од два месеца

Он је до детаља појаснио шта можемо очекивати у наредном периоду.

“Што се будемо опуштеније понашали брзина успона биће све већа, све бржа. Дакле брже ће расти број новозаражених. У том случају за шест недеља очекујем максимум, а укупно овај талас би трајао и дуже, јер треба времена онда да се спусти кривуља”, додао је др Кон.

Ситуација није нимало безазлена иако су сви очекивали да ћемо имати једно мирно лето.

“У наредна два месеца имаћемо талас, питање је само колико ће бити заравњен, колико нагло ће бити то пењање. Међутим, јасно је да смо прешли праг, треба да се навикнемо на троцифрене бројеве, надам се само да неће бити и четвороцифрених”.

Неће бити нових мера

Зашто је до овог летњег таласа дошло има више разлога.

“Са једне стране имамо вирус који се јасно преноси знатно лакше, а лето је, масовни скупови су све чешћи, поштовање мера не иде како бисмо желели. Јасно је видљив пораст који се неће зауставити, али нашим понашањем можемо да га успоримо”.

Како је додао др Кон, “очекује разговоре на Кризном штабу о спровођењу контрола и надзора”.

“Неке нове мере овог лета не очекујем. Подсећам, дозвољени су скупови до 500 људи, а за остало је потребна дозвола Кризног штаба. Егзит је, на пример, одобрен уз поштовање максималних мера. То није могло да се брани, огромна је потреба за забавом, музиком, има ту и егзистенцијална потреба. Мораћемо да пратимо и да видимо последице, сваки такав масовни догађај је ризик, за невакцинисане је он неприхватљив, за њих је 30 пута већи ризик. А слично је и са свадбама и другим весељима по целој Србији”.

Не знамо колико има новог соја

Делта сој је стигао у Србију, сада се већ увелико прича о Ламбда соју који је потекао из Перуа.

“Овај нови сој доминира у Перуу и пренео се у 26 земаља. Далеко од тога да не треба да нас брине, али он се појавио још у децембру 2020, а сада је већ јул и није у Европи, бар се не види његова доминација. Концентрација је сада на делта варијанти. Ми не знамо тачно колико је људи заражено којим сојем, само наслућујемо на основу узорака. Не ради се код сваког пацијента испитивање којим је сојем заражен”, рекао је за “Пробуди се” др Кон.

Он је признао да је очекивао препоруку да се вакцинишу и деца старости од 12 до 18 година.

“Како ће вакцинација бити организована зависи од педијатара. Ипак, мислим да ни на једном вакциналном пункту на којем родитељи дођу са дететом не би требало да постоји проблем да они буду вакцинисани”.

Трећа доза је извесна

Једно од горућих питања је и трећа доза вакцине, па чак и мешање доза.

“То треба питати Национални комитет за имунизацију, они су за то надлежни. Трећа доза је извесна, размишља се нон-стоп о томе. Комбинација више вакцина је нешто што не може да се ради без испитивања. Наши не могу то да ураде без истраживања са стране. Такође мора да се одлучи да ли ће трећа доза бити само за старије, за одређене категорије становништва, за оне који имају доказано да немају антитела. Или за све. То сада мора да се разматра”, закључио је др Предраг Кон.

Мање људи по болницама

Др Предраг Кон је указао на једну чињеницу која улива доста оптимизма.

“Добра вест из Британије је да, иако се вирус јасно шири, и има 20.000-30.000 новозаражених на дан, болнице се не пуне, хоспитализације је знатно мање него пре. Евидентно је да је вакцинација дала свој резултат. Ипак, у овом случају треба бити опрезан јер је код нас вакцинисаност на целокупној популацији 38 одсто, а у Великој Британији 67 одсто. То је значајна разлика”, упозорава.

Др Кон: Ово можда и није тако лоше

Сви смо очекивали велики удар у септембру и октобру, а он је почео већ у јулу. Ипак, др Кон сматра да је то можда и срећа у несрећи.

“Ово што се тренутно дешава можда и није тако лоше. Наиме, вирус не може да има такву снагу сада током лета, високих температура и сунчаних интервала, као на јесен. Сматрам да погоршање ситуације неће бити у септембру, пошто је оно уследило сада у јулу. А наредни удар, са максималним бројем новозаражених можемо очекивати на крају јесени, у новембру и децембру”, рекао је епидемиолог.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Мондо