Спорт

ИСПОВЕСТ МИЛОРАДА ЧАВИЋА: У Србији ми не дају спортску пензију, а одбио сам да тренирам хрватске пливаче!

Прослављени српски пливач Милорад Чавић проговорио о свему што му лежи на души.

Не прођу једне Олимпијске игре да спортски љубитељи у Србији бар једном не помену Милорада Чавића и једну од најконтроверзнијих трка у историји Олимпијских игара, када је српском пливачу, по мишљењу многих, украдено злато у борби против Мајкла Фелпса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, 13 година касније, Чавић с горким укусом у устима прича о Пливачком савезу Србије. Наиме, човек који је Србији у Пекингу донео олимпијско сребро и који је био првак света 2009. и Европе 2008. и 2012. године, као и вишеструку првак Европе у малим базенима, данас већ две године не добија националну пензију, која га по закону следује.

„Имамо преталентовану децу. Изненадио сам се када сам видео да су Нина Станисављевић и Тања Поповић пливале у финалу на 100 м краул на јуниорском ЕП у Риму. Велика је ствар имати две девојке испод 56 секунди, јер сутра ћемо у мушко-женским штафетама бити сила, а 2028. имати озбиљан олимпијски тим. Волео бих да учествујем у раду ПСС, али сада једноставно то није могуће. Зашто? Зато што сам их тужио, јер због њиховог пропуста више од две године не примам национално признање, које ми по првој Уредби припада од моје 35. године. Нисам добио ни награде за успехе у малим базенима. ПСС није предао потребну папирологију Министарству омладине и спорта. А немам подршку МОС, јер по њима не постоји модел да ме исплате“, рекао је Чавић за магазин „Спорт“ и открио да је недавно имао и понуду Пливачког савеза Хрватске.

„Писао ми је председник ХПС пре неку недељу да им се придружим, да постанем део њиховог стручног штаба. Веровали или не. И јавила се дилема: како да помогнем другима, када нисам својима. А не могу зато што ПСС ради против мене и буквално одузима од мог детета и од мог живота“, закључио је Милорад Чавић.

Извор: Курир спорт/Магазин „Спорт“