Србија

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Уводи се нова мера

На управо завршеној седници Кризног штаба одлучено је да се омогући давање треће дозе посебно ризичним групама, сазнаје „Блиц“.

Трећа доза ће бити препоручена за грађане који болују од одређених системских и других болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, око бројнијих манифестација да се примени правилник по моделу који је био на Егзиту. То практично значи да ће на све веће скупове, културне, спортсле и друге вакцинисани улазити са потврдом да су вакцинисани док ће други морати да имају негативан ПЦР или антигенски тест.

Један од закључака данашњег заседања је потпуни ангажман свих надлежних на што широј вакцинацији.

Иако је првобитно планирано да Кризни штаб заседа 1. августа због треће дозе вакцине, датум је померен, а на данашњем састанку је била анализирана ситуација о порасту броја заражених.

Иако су наши стручњаци упозоравали да би четврти талас корона вируса могао да дође на јесен, судећи по бројкама, корона се поприлично захухтала и то раније. Према дневним пресецима заражених, практично од почетка јула нема бројке не падају испод сто.

Последњи дан када смо имали мање од 100 заражених био је 4. јул када је новооболелих у Србији било 77. Већ следећег дана та цифра се попела на 110 и од тада се није спустила већ је само наставила да расте.

У претходних седам дана прешли смо цифру од 200 заражених на дневном нивоу и јасно је да бројке немају тенденцију да се смањују већ лагано срљају према 300 новозаражених у току 24 сата. Тако смо 21. јула прешли праг од 200 заражених, односно имали смо тачно 228 нових пацијената. Цифре преко двеста оболелих држала се све до 25. јула када је пала на „завидних“ 199 нових позитивних ковид тестова, али већ следећег дана корона је ухватила узлет и забележено је 241 инфицирани.

Јуче је у Србији било још 290 новозаражених што је највиша бројка забележена још од краја маја. А у последња 24 сата потврђена су 332 нова случаја заразе вирусом.

Скоро трећина нових случајева у Београду

Говорећи о растућим бројевима заражених, др Предраг Кон казао је да су 92 од 290 нових случајева корона вируса 27. јула забележени у Београду.

– Могу да вам кажем да је то око 35 на сто хиљада у Београду за недељу дана, а за целу Србију то је негде 21… Јасно се види да је Београд одскочио и да је у Београду ситуација најмање двоструко гора од просека у Србији – рекао је он.

Због чега бројке скачу

Иако смо у овом периоду очекивали да ћемо имати испод 50 заражених на дневном нивоу, ситуација је другачија, и тај број и до четири пута већи. Ипак, није све без разлога јер годишњи одмори су у току и пуно се путује.

– На сваком кораку видимо опуштене људе, велики број њих се враћа из Црне Горе, Грчке, где су бројке у порасту. Тако да је донекле ова ситуација и очекивана. Опет кажем, млади људи су у питању, и видећемо како ће се ситуација даље одвијати. Ако неко осети симптоме, требало би да одмах оде код лекара – рекао је за „Блиц“ др Бранислав Тиодоровић, еидемиолог.

Трећа доза

Националини комитет је пре неколико дана донео препоруку да се уведе и трећа доза вакцина, а коначну реч би требало да да Кризни штаб 1. августа.

– Шест месеци је минимум који треба да прође да би се примила трећа доза. О томе ћемо говорити на Кризном штабу. Препорука је везана за вакцине које су на бази РНК, то су Фајзер и Модернина вакцина, то су вакцине које су до сада највише испитане и објављени резултати истраживања. За било коју да је примљена до сада, као трећа доза се препоручује нека од ове две. Ово говорим на основу онога што сам читао, нисмо имали састанак нити консултације – рекао је др Кон.

Ко ће бити кандидати за трећу дозу

Велики број грађана након најаве треће дозе остао је у дилеми, да ли ће бити намењена свима и на основу којих параметара ће се одлучивати ко треба да је прими. Стручњаци напомињу да ће усвајањем одлуке о „бустер дози“ бити детаљно објашњено ко су идеални кандидати, али већ сада зна да ће бити за одређену групу људи.

– Одређене су категорије које морају да примају трећу, старији од 70 или они који су слабијег имунитета, или они код којих се утврдило да немају стварање антитела. То су они који би морали да је приме, а општа препорука је да се прими она која је највише испитана, а то је Фајзерова вакцина, као и Модернина, обе су на информационој РНК технологији. Али одмах иза тога, може било која друга – рекао је недавно др Кон.

Увођење нових мера биће неминовно

Сведоци смо убрзаног ширења делта соја, који је нажалост регистрован и у Србији. Према речима др Кона, иако ова варијанта још није најдоминантнија у свету, претпоставке су да ће у Србији свој врхунац достићи крајем августа, што ће проузроковати увођење нових мера.

– Тренутно је делта сој регистрован у више од 120 земаља, док је алфа односно британски сој захватио готово 180 земаља. Ипак, та превласт и доминација у варијантама вируса дешаваће се и даље. Делта варијанта се сада значајније пробија и код нас, те претпостављамо да ће асполутна доминација делта соја у Србији бити тек крајем августа и почетком септембра – наводи он.

Свеприсутно је питање који број заражених је знак да морамо да пооштримо мере, и када се пали та чувена црвена лампица?

– У сваком случају не можемо да се понашамо исто када имамо двоцифрен број заражених и када имамо четвороцифрен број. Јасно је да ће бити разлике у мерама – истиче др Кон.

Епидемиолог Кон, иако незадовољан тренутном епидемиолошком ситуацијом, признаје да и даље нисмо у ургентној ситуацији али напомиње да би убрзо могли да стигнемо до четвороцифреног броја оболелих од короне. Мере о којима се буде сутра расправљано на седници кризног штаба можда не буду одмах и примењене, али је претпоставка да ће о њима бити говора.

Нове могуће мере

1.Забрана окупљања

Иако је за сада неизвесно које мере ће бити прве предузете да се спречи достизање четвороцифреног броја заражених короном, према раним претпоставкама стручњака ограничавање окупљања би био први корак.

– Не могу да се одобре скупови а да се претходно не зна да ли су људи вакцинисани или не, тестирани или не. Ако се тако поступа, онда се игнорише цела ситуација и намеће се утисак да живимо без вируса. Свако ко је невакцинисан и одлази на скупове мора да зна да је његов ризик од заражавања и оболевања, а нажалост и од оболевања од тежих форми, 30-ак пута већи него код вакцинисаних – објаснио је др Кон.

Претпоставке су да би тренутно могућа окупљања од 500 људи на једном месту могла бити смањена на 50.

Према речима др Кона, није немогуће да се забране јавни скупови уколико епидемиолошка ситуација буде далеко озбиљнија, али да потпуно затварање више није логично.

– Тренутно је репродукциона стопа 1,7 што значи да је 70 одсто више оболелих последње недеље у односу на претходну. Имам утисак да због чињенице да је лето и да је ипак мали број заражених па се релативно мало и види, те да је убеђење људи – хајде да се сада мало издувамо и свима ће нам бити лакше, па ћемо поново да се затварамо. Затварање више није опција. То једноставно не може да буде, јер постоји вакцина – поручује др Кон.

Наглашава да је далеко логичније вакцинисати се, а не затварати се.

2.Забрана појединих фестивала у августу

имајући у виду да нови талас долази и пре јесени како се најпре очекивало, и то чак почетком августа, велика је вероватноћа да се у циљу спречавања експлозије вируса забрани одржавање најављених фестивала током овог месеца.

3.Ограничавање рада угоститеља у затвореном простору

Без обзира што је ова мера била последња која је укинута на списку епидемиолошких против мера заштите, ограничење рада угоститељских објеката могло би се наћи међу првим корона мерама. Ово не би требало да изненади власнике оваквих објеката, имајући у виду да то правило и даље спроводе многе европске земље.

4.Без публике на утакмицама у затвореном простору

Љубитељи гледања утакмица са терена могли би поново да се врате навијању из сопственог дома крај малих екрана, бар што се тиче утакмица у халама. Наиме, како је овај вид терена у затвореном простору, такве утакмице могле би да буду ускоро да буду могуће само без публике.

Извор: Блиц