Србија

МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ НАЈАВЉУЈЕ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: У среду 40 степени, а онда велика промена

У СВОЈОЈ најновијој временској прогнози метеоролог Ђорђе Ђурић за среду најављује температуре и до 40 степени!

У среду понегде и до 40°Ц, а онда нам од петка стиже дугоочекивано и нешто дуже освежење са пљусковима и знатно пријатнијим температурама, наводи Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У уторак и среду очекује се још топлије време у односу на понедељак. Под утицајем гребена са југозапада, који ће се са севера Африке пружати преко Медитерана и Балканског полуострва, очекује се адвекција вреле ваздушне масе и то у склопу југозападног висинског струјања. Истовремено, у среду се са Атлантика преко северозапада Европе очекује премештање циклона, а у склопу њега премештаће се и хладни фронт. Циклон и хладни фронт ће испред себе условити додатни прилив врелог ваздуха са севера Африке до нашег подручја, а веома топла ваздушна маса стићи ће све до североистока Европе, области Балтика и севера Русије. Са јужним струјањем осим дотока вреле ваздушне масе са севера Африке, из области Сахаре, вишим слојевима атмосфере стићи ће и честице пустињског песка из Сахаре, што је потпуно природна појава, али и врло честа појава овог лета, што након падавина може бити видљиво на возилима.

Дакле, у уторак и среду у Србији сунчано и врело. Максимална температура у уторак од 34 до 38°Ц, у Београду до 37°Ц, а у среду ће бити најтоплије, уз темпертуре од 36 до 40°Ц, у Београду до 39°Ц. Осим у Београду, тропске ноћи очекују се наредних дана и у многим другим пределима Србије, пре свега на северу Србије, у Војводини и у кошавском подручју. У прилог томе ићи ће и појачани јужни ветрови, а у кошавском подручју и јак југоисточни ветар који се очекује током среде, па се у ноћи између уторка и среде у Београду, на југу Баната и у кошавском подручју очекује да минимална температура остане изнад 25°Ц.

У среду касније после подне и увече са подручја Алпа пребациће се нешто влажнија ваздушна маса до севера Србије, а нарочито до Војводине, па се очекује скретање ветра на северозападни, а долазак свежије масе изнад вреле подлоге створиће понегде и јаче грмљавинске непогоде.

Временска прогноза за целу недељу

У четвртак на северу и западу Србије знатно пријатније, уз северозападни ветар, али ће бити и даље топло. Југ и исток Србије биће и даље под утицајем вреле ваздушне масе са севера Африке, уз јужне ветрове. Максимална температура биће од 30°Ц на северу и западу Србије до 37°Ц на југу и истоку Србије, у Београду до 32°Ц. У већини предела очекује се претежно сунчано, а после подне и увече понегде се очекују локални пљускови са грмљавином.

Временска прогноза за викенд

У петак и током викена Србије ће бити под утицајем снажног висинског циклона, који ће се са централног Медитерана премештати преко Јадрана и даље преко Балканског полуострва према области Карпата и даље према североистоку. У петак ће Србија бити у предњем делу овог система, уз југозападна струјања и даље уз високе температуре. За викенд ће овај циклон условити адвекцију знатно свежије ваздушне масе са северозапада и успоставиће се северозападно висинсо струјање, а максималне температуре у многим пределима опашће испод 30°Ц и биће од 25 до 30°Ц.

Под утицајем циклона, у петак и током викенда у већем делу Србије очекују се локални пљускови са грмљавином. Биће услова и да се развијају снажни конвективни облаци (облаци вертикалног развоја), тј. кумулнимбуси, што би довело и до јачих грмљавинских непогода са градом, олујним ветром и обилним пљусковима.

Како су у претходном периоду падавине у Србији биле неравнмомерено распоређене, очекиване падавине дошле би у последњи час као спас од суше у пределима где је забележен дефицит падавина. Пре две вечери Пожеги је снажна грмљавинска олуја са градом донела преко 90 мм кише по квадратном метру у веома кратком временском интервалу, што је количина падавина која у просеку падне током најкишовитијег месеца, на другим не тако удаљеним локацијама није пала ни кап кише.

Дакле, уколико падавине током следећег викенда подбаце у пределима са дефицитом падавине, биће огромних последица у пољопривреди.

Временска прогноза за наредну недељу

У првој половини следеће седмице у Србији ће и даље под утицајем висинског циклона бити променљиво облачно и нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином, понегде и уз непогоде. Максималне температуре биће углавном испод 30°Ц. Према крају друге половине следеће седмице уследила би постепена стабилизација времена, још поонегде са послеподневним локалним пљусковима а грмљавином. Ипак, уз сунчано време у већини предела, максимална температура била би у порасту, али би она била углавном око просечних вредности за средину лета и биле би око 30-32°Ц. Дакле, бар до око 25. јула у Србији се не би очекивале нове велике врућине са температурама преко 35°Ц.

Како нас и наредних дана очекују веома високе температуре, потребно је прилагодити се актуелној временској ситуацији и врућинама. У најтоплијем делу дана све активности на отвореном треба свести на минимум. У периоду од 10 до 16 часова не треба се излагати сунцу дуже од 10 минута без адекватне заштите, како због високих вредности УВ зрачења, тако и због опасности од сунчанице. Постоји опасност и од топлотног удара. Разлика у температурама између просторија и возила са расхладним уређајима и оне спољне температуре, не треба бити веома велика, јер превелика разлика може довести до проблема са организмом. Сезона је и купања, а како су температуре водених површина током дана и за 10 ак степени ниже од температуре ваздуха, улазак у водене површине не треба бити нагли.

Извор: Новости