Православље

Молите се за опроштај грехова: Ево како правилно то да урадите!

Фото: Pixabay.com

У различитим верским школама, покајање се практикује на различите начине: можемо сами себе да мучимо због нечега што смо учинили, можемо да молимо за опрост за оно што смо учинили

Многи људи, почетком нове године, али и током целе године, одлазе у цркве, џамије и храмове и моле за покајање и опрост од учињених грехова. Познатог духовног учитеља ваишнавске традиције Веда, Радханат Свамија, су упитали који је његов поглед на исповед и покајање. Одговор нам је дотакао срца…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У различитим верским школама, покајање се практикује на различите начине: можемо сами себе да мучимо због нечега што смо учинили, можемо да молимо за опрост за оно што смо учинили.

У нашој традицији ваишнавизма, стварно покајање значи да престанете да радите погрешну ствар и да почнете да радите праву ствар. Зашто? Јер ако само молимо за опрост, али настављамо да радимо исте ствари, нема пуно користи у томе.

Ако стварно схватамо да оно што радимо није добро, потребно је мењати наше срце, мењати начин на који живимо и тражити људе који могу да нам помогну да променимо наше вредности и да правимо праве изборе.

Постоји аналогија да у сваком срцу постоје два пса: добар пас и лош пас. Добар пас лаје и позива нас на живот саосећања, опраштања, оданости, искрености и љубави. Лош пас нас позива на живот пун зависти, охолости, похлепе, себичних похотних страсти и љутње. Дакле, ова два пса су у нашим срцима.

У срцима свакога. Јесте ли то доживели? То је природа ума: каткад осећате глас доброте, а понекад желите да се осветите и љути сте, незадовољни, нервозни и депресивни. Та два пса се боре у свима нама. Који ће да победи? Победиће онај ког изаберемо да хранимо и да му дајемо снагу, док ће овај други, ког смо одлучили да не хранимо, да ослаби.

А шта значи то храњење?

То су избори које доносимо у сваком тренутку наших живота. У свакој ситуацији, хоћемо ли следити лошег пса тако што ћемо да варамо, да будемо непоштени и похлепни, или ћемо да следимо доброг пса тако што ћемо да будемо искрени и да живимо с интегритетом?

Да ли ћемо да се интоксикујемо или да останемо трезни? То су лоши пси и добри пси; они су увек у у нама. А у зависности од тога ког пса смо хранили у прошлости, тај сада најгласније лаје.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: atma.hr