Србија

НИЈЕ ДОБРО! Обистиниле се прогнозе професора Кочовића: Ушли смо у ЦРВЕНУ КОРОНА зону, ево шта нас очекује!

Професор Кочовић је објавио да је наша земља од јуче званично у црвеној корона зони

За седам дана ћемо причати другачије јер сви знамо да се мере не поштују – рекао је професор информационих технологија Петар Кочовић, који месецима на основу математичких формула даје мноштво прогноза која се тичу корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Испоставило се да је био у праву. Мање од недељу дана је прошло, а Србија је ушла у црвену корона зону.

Иако смо практично тек закорачили у црвено, будући да имамо 31 зараженог на 100.000 према подацима европског Центра за контролу и превенцију болести (ECDC), епидемилошка ситуација није нимало наивна.

Из дана у дан стижу нова-стара упозорења, апели, молбе. На све могуће начине здравствени радници покушавају да утичу на младе да, како кажу, не дозволе да се епидемија распламса, а то је да се што више њих вакцинише. Јер, како наводе, једини спас против делта соја јесте управо – вакцина!

Један од апела упутио је данас државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, напомињући да су млади од 18 до 30 година је најмање вакцинисани и ћемо на томе “морати да радимо”.

– Држава неће наметати обавезну вакцинацију, али желимо да радимо на објашњавању да је потребно примити вакцину јер се показало да се само вакцинисани људи спасити. Да је још само 15 – 20 одсто људи схватило колико је значајна вакцинација већ би имали колективни имунитет – каже Ђерлек.

Директор Канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша нагласио је да ће делта сој, најзаразнија варијанта корона вируса, бити доминантан у Европи до краја августа.

– Делта сој јесте озбиљан и пратимо га више месеци. У европском региону ситуација се генерално погоршова а узрок је најчешће баш делта сој вируса. Очекује се да до краја августа у 90 одсто регистрованих случајева у Европи буде управо делта сој – рекао је Ивануша гостујући у Јутарњем програму РТС.

Према последњим званичним подацима, у последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 8.969 особа, од којих је позитивно 228, док су преминуле три особе. На респираторима је у последњем дану 11 пацијената.

Најмање заражених у односу на број становника имали смо пре месец дана, прецизије 15,5 случајева на 100.000 становника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц