Србија

НИЈЕ ДОБРО! Србија спрема нови пакет мера због делта соја! Биће жесток удар

Београд — Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек каже да ће држава ових дана да изађе с пакетом нових мера за стимулацију вакцинисања.

„Евидентно је да ће четврти талас короне бити много јак ако не повећамо проценат вакцинације и зато држава спрема низ мера за стимулацију вакцинације. Све детаље ће држава представити наредних дана. А када бих се ја питао, увео бих обавезну вакцинацију за све грађане“, рекао је он за Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У претходних 200-250 година имунизација је спасавала државе и планету, и то је једини начин да изборимо с епидемијама. Постоји озбиљна опасност да се одуговлачењем вакцинације појави мутант резистентан на вакцине. И зато покушавамо на све начине да у што краћем времену имунизујемо што више људи“, наглашава Ђерлек.

Он истиче да се у почетку мислило да је 60 посто вакцинисаних довољно за колективни имунитет, а сада је то већ 80 посто.

„Овим оклевањем с вакцинацијом, повећали смо за 20 процената праг за колективни имунитет. Обавезна вакцинација је моје лично мишљење, а наравно, главну реч о томе шта нам је најбоље чинити даће струка и државни врх, који ће гледати да претрпимо што мање штете кад је здравље становништва у питању, али и економија без које је немогуће све што смо радили спровести у дело“, наводи др Ђерлек.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс