Србија

НОВА ПРАВИЛА, НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ: Возачи ће побеснети због скока цена…

НОВА правила за технички преглед ће од ове недеље и званично почети да се примењују, и између осталог ће подразумевати и снимање читавог тока контроле, мерење издувних гасова, итд.

Осим што, због поменутог видео – надзора, више неће моћи да се прође са неисправним мигавцем или стоп светлом као што је до сада могло, за власнике возила стиже још једна, много гора вест – ново поскупљење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе скупи технички прегледи су изгледа преко ноћи поново поскупели уз оправдање да ће сада, због нових прописа, моћи да прегледају још мање возила него раније и да разлику у новцу негде морају да надокнаде.

У Београду су цене већ скочиле на 6.000 или 6.500 динара, а у Новом Саду је, у просеку за око 1.000 динара скупље – дакле између 7.000 и 7.500.

– Очигледно да су се технички прегледи међусобно договорили да подигну цене и ово је сада страшно, мислим да смо најскупљи у региону. Не знам како сада људима да објасним да поред моје услуге треба да плате још 70 евра за технички преглед, а да нигде у окружењу не кошта више од 40 евра, чак ни у Хрватској и Словенији – каже представник једне од агенција које се у Новом Саду баве пословима регистрације и преноса власништва.

Нова правила за технички преглед – шта је проблем?

Да је ова вест нажалост истинита, потврдили су власници техничких прегледа. Власник једног техничког прегледа из Београда каже да он још није променио цену, али да га је од јутрос звало већ 40 колега који предлажу да нова цена буде 6.500 динара. А све због тога што није одређен распон цена техничког прегледа.

И остали технички прегледи кажу да су принуђени да повећају цену, будући да су им припреме за примену нових правила створиле додатне трошкове. Уз то, прилагођавање сервиса за снимање техничких прегледа одузима време током кога сами прегледи не могу да се обављају. Такође, нова правила за технички преглед, уз снимање, подразумевају да ће исти трајати дуже, па ће тако сервиси моћи да обаве мање прегледа на дан, што је још један разлог због кога су одлучили за повећање цена.

Подсећамо, по Закону о безбедности саобраћаја на путевима, Влада је требало да одреди најнижу и највишу цену техничког прегледа возила, на предлог МУП-а, а по прибављеном мишљењу министарства надлежног за трговину.

МУП је још у лето 2018. саопштио да ће предложити цене у распону од 2.000 до 4.000 динара, али је та тема касније једноставно заборављена.

Извор: Телеграф