Србија

НОВА ПРОВОКАЦИЈА! „Очекујемо да Србија падне на колена“

Председница Косова Вјоса Османи је у интервјуу за немачки часопис Шпигл изјавила да Хашим Тачи не сме да буде називан “америчким хртом” јер је био председник и премијер Косова у тешким историјским временима и нагласила да Косово од Србије очекује да падне на колена, преноси Коха.

Коха наводи да је немачки магазин Шпигл више пута писао о злочинима лидера Ослободилачке војске Косова и да је новинар листа косовској председници Османи упутио питање да ли је време да Косово своју политику одвоји од политике Сједнињених Америчких Држава.

Уз констатацију да је бивши председник Косова Хашим Тачи често представљен као “амерички хрт” и да се налази у затвору у Хагу, питање Шпигла је било и није ли време за еманципацију Косова од светске силе САД?

„Упркос свим политичким разликама које смо можда имали са Тачијем, нико не би требало да га назива „америчким хртом“. Тачи је био премијер и председник Косова у тешким историјским временима. Односи Косова и САД не зависе од политичког руководства, ми гајимо посебне везе које нас држе заједно, не заборављамо улогу Американаца на Косову деведесетих година“, рекла је Османи.

По њеним речима, све док Србија дестабилизује регион, неопходно је присуство САД и међународне заједнице у региону. Османи се успротивила констатацији немачког листа да Косово својим захтевом да се Србија извини за злочине није допринело ублажавању ситуације. Она је истакла да припада политичкој генерацији на Косову која без оклевања говори и у унутрашњој и у спољној политици.

„Тело које је тешко повређено не зараста површинским ушивањем ране. У случају Косова, то значи да је неопходно настојање да се пронађу нестале жртве рата – то Србија мора да прихвати. Српска страна не третира злочине које је починио Милошевићев режим, и још горе, ово наслеђе штити”, рекла је Османи.
На констатацију новинара да Османи користи реч геноцид у односу на српске злочине без правне основе, она је одговорила:

„Појам геноцида сам свесно одабрала јер описује да држава има за циљ да истреби нацију, што се управо догодило на Косову. Говорим о догађајима у Меји који су познати под називом Косовска Сребреница, и Поклеку, где су не само 54 деце и стараца убијени, већ су потом и спаљени, циљ је био да нестану са лица земље. Вили Брант је једном рекао да када недостају речи, треба пасти на колена. То је управо оно што очекујемо од Србије: падање на колена”, истакла је Османи и апеловала на председника Србије да приведе злочинце и починиоце силовања на Косову пред лице правде.

Османи је критиковала ЕУ због одлагања укидања виза за грађане Косова и подвукла да је идентитет грађана Косова европски. Она је навела да не жели да се меша у рад судова.

„Косово нема шта да крије. Важно је да не постоји морална једнакост између онога што је урадио српски државни апарат и онога што су појединци можда учинили – не Косово као земља или ОВК. Ми грађани Косова смо жртве Милошевићевог геноцидног режима“, рекла је Османи и истакла да је извештај Дика Мартија неправедна мрља која прикрива истину.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине/Ало.рс