Србија

Обратите пажњу! БУДИТЕ ОПРЕЗНИ, ОВО МОЖЕ БИТИ ФАТАЛНО! Апел лекара Ургентног центра – „Долазе нам из целе Србије, углавном млађи од 25 година“

ЛЕКАР, ортопеди, Ургентног центра КЦ Србије ових дана имају пуне руке посла, јер скоро сваког дана дође неко са повредом вратне кичме због скокова у базене на главу.

Како кажу лекари УЦ КЦС, овакве повреде могу да буду опасне по живот, или да изазову парализу горњих и доњих екстремитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Апел је, да то више не чине, јер може бити опасно. Такође, повреде се дешавају и на улици, у саобраћају, те је апел наших лекара да је опрезност неопходна у сваком тренутку и на сваком месту. Ортопедска амбуланта УЦ КЦС од почетка године до данас прегледала је скоро 6.500 пацијената.

Др Славиша Загорац, спинални хирург и ортопед Ургентног центра, каже да људи долазе са повредама из читаве Србије, али да су у 90 одсто случајева у питању млађи људи од 25 година.

– То су најчешће повреде вратне кичме, долази до оштећења вратног пршљена, са притиском на кичмену мождину што доводи до одузетости руку и ногу, а у тежем случају може доћи и до фаталног исхода. Током лета ми уобичајено имамо повреде таквог типа, отворени су базени, лето је, али у последње време тај број расте, и драстично је порастао у односу на претходни период. Ове године је много више пацијената са таквим повредама – прича др Загорац.

Повређују се на кућним базенима и дивиљим купалиштима

Овакве повреде углавном настају са кућних базена, на необележеним купалиштима, а често се догоди и да под дејством алкохола скоче у базен и на тај начин себе изложе озбиљним повредама.

– Скоро сваког дана дође неко, и углавном су то повреде настале са кућних базена и са необележених купалишта, река, језера. Скачу на главу, а то је изузетно опасно, и то је углавном млађа популација. Прошле недеље оперисали смо дечка од 16 година, па од 17 година, има и старијих људи, али 90 одсто њих је испод 25 годин – каже доктор Загорац.

Проф. др Горан Тулић, специјалиста ортопедске хирургије и трауматологије, каже да у Ургентни центар долазе пацијенти из различитих разлога, али да је у последњих месец, два дана забележено повећање повређених у удесима.

– У овом тренутку имамо пад бројки када је епидемија ковид-19 у питању и људи су се мало релаксирали жељни да се опусте. Оно што смо ми приметили у протеклих месец, два дана, а то је да долази до значајног повећања броја повређених у удесима, а то су пре свега људи између 20 и 40 година. То су тешке повреде, задобијене у тешким саобраћајним незгодама – каже др Тулић.

Има и младих од 14 година

С друге стране, додаје, у последње три недеље имали смо пет или шест повреда, веома младих људи између 14 и 19 година, који су задобили повреде скакањем у базен или на неком купалишту.

– То су преломи вратних пршљенова, неколицина њих је са озбиљним неуролошким дефицитима, дакле одузетости, потпуне или делимичне. Ми као лекари морамо да апелујемо на све, и учеснике у саобраћају и оне који иду на базене, да чувају како своје тако и туђе животе. У питању су млади људи, живот је пред њима, и заиста нема потребе да раде такве ствари, а непажња, секунда је у питању која може променити читав ток живота младог човека – прича професор Тулић.

Како додаје, лекари УЦ спашавају непрекидно животе повређених, неки дођу потпуно паралисани, а на ногама оду кући, али наши стручњаци постављају питање „зашто?“ потребно је само бити пажљив и одговоран.

Корона је током прошле године младе људе приморала да промене стил живота, те како се чини, ове године као да су се мало више опустили.

– Апел је да то не чине зато што може доћи ако не до фаталног исхода онда до квадриплегије, која значи одузетост руку и ногу, дакле читавог тела, што је страшно за свакога, а нарочито за младог човека пред којим је живот тек почео – поручује др Загорац.

 

Извор: Блиц.рс