Србија

Обратите пажњу! НБС ИЗДАЛА ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Важно обавештење грађанима поводом издавања “прве српске дигиталне валуте”

НАРОДНА банка Србије (НБС) огласила се поводом оглашавања и издавања “прве српске дигиталне валуте”.

– Поводом навода у медијима да је оглашена и издата прва српска виртуелна валута Народна банка Србије обавештава јавност да није издала ниједно одобрење за бели папир који се објављује при издавању виртуелних валута као врсте дигиталне имовине, као и да Народној банци Србије није до данас поднет ниједан захтев за давање таквог одобрења – наводи се у саопштењу.

Народна банка Србије указује на то да је оглашавање иницијалне понуде виртуелних валута и друге дигиталне имовине која се издаје у Републици Србији дозвољено само у складу са одредбама Закона о дигиталној имовини („Службени гласник РС“, бр. 153/2020), а да ниједан облик дигиталне имовине у овом тренутку не испуњава услове за то оглашавање. Посебно се скреће пажња грађанима да не улажу средства у дигиталну имовину која не испуњава законом прописане услове и да постоји значајан ризик да ће при том улагању изгубити целокупна уложена средства.

– Истичемо и да је за оглашавање виртуелних валута супротно одредбама Закона о дигиталној имовини прописана новчана казна и до 5.000.000 динара, а да ће Народна банка Србије као надзорни орган предузети све расположиве мере да спречи издавање и оглашавање таквих валута чији је циљ да се грађани доведу у заблуду када је реч о улагању њихових новчаних средстава – наводи се у саопштењу.

 

 

Извор: Новости.рс