Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Вакцине добиле рок трајања! Сада знате шта вам је све потребно да бисте прешли ГРАНИЦУ

По новим правилима Хрватска тражи да се онај који жели да уђе на њихову територију вакцинисао пре највише седам месеци, Аустријанци дају нешто дужи рок од девет месеци, колико и егзотични Катар, истина уз могућност да тамошња влада продужи рок.

Ове информације изненадиле су грађане који туристички или пословно планирају да путују у ове земље, а који су се вакцинисали како би, између осталог, лакше прелазили границе широм планете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако се донедавно поседовање валидног сертификата о вакцинацији сматрало довољним за прелаз границе, полако али сугурно долази до промена по том питању. Наиме, није више довољно да сте вакцинисани са две дозе вакцине против корона вируса, већ власти појединих земаља дају тачан рок до којих вакцинација „важи“. И то иако још ни произвођачи самих цепива, али ни медицинари, па ни Светска здравствена организација нису изашли са званичним подацима о временском периоду током којих су поједине вакцине функционалне.

– У страху да вакцине можда не пружају довољну заштиту, након одређеног временског периода, поједине земље су одлучиле да се на овај начин заштите, посебно након појаве нових сојева, на које поједина цепива имају слабије дејстов – каже један српски епидмиолог.

Шта то значи у пракси? Па, ако сте се на пример вакцинисали крајем јануара, односно ако сте тада добили другу дозу вакцине, у Хрватску ћете моћи да уђете са потврдом о вакцинацији само до краја августа, а након тог рока мораћете да имате негативан ПЦР тест.

Правила се разликују од земље до земље и ако планирате путовање у иностранство, најбоље би било да се добро упознате са правилима која важе у држави у коју желите да отпутујете.

Аустрија

Улазак у Аустрију је дозвољен за све категорије грађана, а приликом преласка границе као једна од опција је истакнут сертификат о вакцинацији. Признају се вакцине „Фајзер“, „Модерна“, „Астра-Зенека“, „Џонсон-Џонсон“, „Синофарм“ и „Синовак“. Међутим, постоји и додатни услов, код лица која су примила другу дозу, од примања прве дозе не сме да прође више од девет месеци. Вакцинација цепивом за коју је предвиђена једна доза, признаје се девет месеци, али од 22. дана након примања вакцине.

Дакле, за оне који су, на пример, вакцинисани „Синофармом“ или „Фајзером“, и прву дозу су примили 15. јануара, у Аустрију ће моћи без проблема да уђу до – 15. октобра.

Хрватска

Наши грађани који у Хрватску долазе непосредно из Србије, могу да уђу без потребе доказивања посебно оправданог разлога путовања, али уз испуњавање одређених епидемиолошких услова. Једна од варијанти је потврда о вакцинацији која није старија од 210 дана (од друге дозе), а од последње дозе је прошло најмање 14 дана.

У Хрватској се признају потврде за вакцине „Фајзер“, „Модерна“, „Астра-Зенека“, „Спутњик В“, „Синофарм“ и „Џонсон и Џонсон“.

То значи да ако сте се вакцинисали у јануару, можете да идете у Хрватску до августа, без проблема.

Катар

Држављани Србије могу да уђу у Катар. У овом тренутку Србија је на „зеленој листи“, те се тако на држављане Србије који су вакцинисани не примењује мера карантина.

Признају се „Фајзер“, „Модерна“, „Астра-Зенека“, „Синофарм“ и „Џонсон и Џонсон“. Важност вакцина је девет месеци, а тај период се може и продужити у складу са одлукама органа Катара.

Улазак у Грчку остаје по старом

За улазак у Грчку и даље важе раније донета правила, иако су Грци у уторак имали рекордан број новозаражених у последња три месеца – 3.565.

Нешто мање од половине регистровано је у Атини и околини, али брине ситуација на појединим острвима, а посебно на Криту који има много више заражених него, на пример, Солун.

Дакле, у Грчку можете са потврдом о вакцинацији, уз ПЦР или антигенски тест, али и потврду да сте прележали корону.

На Кипар од данас без ПЦР теста

Грађани Србије од данас могу само са пасошем да путују на Кипар. Наша земља се налази у „зеленој категорији“, те неће више бити потребан негативан ПЦР тест (ово се односи како на вакцинисане тако и на невакцинисане грађане). Једина обавеза ће бити да се електронски попуни пропусница (ЦyпрусФлигхтПасс), најраније 48 сати пре лета, која ће уједно туристима користити за несметано кретање на Кипру.

Једини проблем је што Кипар, тренутно, има процентуално највише заражених од короне у целој Европи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Блиц