Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН И ПОДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ: Хитно почети са обавезном вакцинацијом,зна се ко креће први!

Све више епидемиолога и лекара залаже се за обавезну вакцинацију здравствених радника, а то не би била ни незаконита нити нова одлука. Србија је још у мају увела обавезну вакцинацију припадника војске и полиције на основу Закона о заштити становништва од заразних болести.

Након што су Русија, Француска и Грчка увели обавезну вакцинацију здравствених радника све се гласније прича да би и Србија требало да крене тим путем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поготово што још нисмо достигли ни 50 одсто вакцинисаних, а број новооболелих у нашој земљи повећава се на дневном нивоу. Због тога се очекује да четврти талас достигне врхунац са неколико хиљада заражених дневно већ крајем августа.

Кон: Хитно почети са обавезном вакцинацијом

На то је указао и члан Кризног штаба Предраг Кон.

– За оне за које сам сотона, продана душа, издајник, по којима се злурадо радујем поновном порасту ковида 19, молим, па и инсистирам да се усредсреде на јединог противника свих нас, а то је вирус, овог пута у делта варијанти. За три недеље могу бројеви новозаражених постати четвороцифрени у једном дану, а болнице ће вероватно почети да се пуне већ за седам дана – поручио је Кон на свом Фејсбук профиле.

Зато се још једном заложио за обавезну вакцинацију, пре свих, здравствених радника.

– Нема времена за премишљање, хитно би требало почети са обавезном вакцинацијом здравствених радника, а затим и осталих група становника који су у посебном ризику или су у прилици да масовно заражавају друге због природе посла који обављају. За оне који ме оптужују да ширим панику… Када ватра започне сакријете се и не гледате… Само да нико не види… Маните се тога – написао је Кон.

Вукићевић: Од девет медицинских сестара пет невакцинисано?!

И руководилац ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић у потпуности подржава обавезну вакцинацију здравствених радника и оцењује да је недопустиво, неозбиљно и неодговорно да неко ко ради у ковид болници не буде вакцинисан.

– Здравствени радници хитно морају да буду вакцинисани. Обавезна вакцинација је неопходна за медицинаре, али и за све запослене у јавном сектору, људе који раде у банкама, школама, полицији, војсци – рекла је Вукичевић.

Она је рекла да је у болници којом руководи седела за столом са девет медицинских сестара, њених блиских сарадница, а пет није вакцинисано.

Она је посебно апеловала на студенте медицине да се вакцинишу јер могу да буду суперпреносиоци вируса, а на вежбама раде са тешко болесним пацијентима.

Закон предвиђа обавезну вакцинацију

Најаве да би вакцинација здраствених радника могла бити обавезна изазива оштру реакцију антивакцинаша који махом тврде да би таква одлука била противзаконита. Међутим, у члану 33. Закона о заштити становништва од заразних болести јасно се каже да је обавезна вакцинација могућа ако се утврди опасност од преношења те заразне болести.

– У случају појаве епидемије заразне болести утврђене у члану 32. став 3. овог закона или друге заразне болести, може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те заразне болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести, у складу са плановима за одстрањивање и одржавање статуса искорењивања одређених заразних болести. Обавезна, односно препоручена ванредна имунизација из ст. 1. и 2. овог члана, наређује се актом министра, у складу са препорукама СЗО, на предлог Завода уз сагласност Комисије – стоји у овом члану закона.

Србија већ увела обавезну вакцинацију војске и полиције

Подсећања ради, Србија је већ крајем маја увела обавезну вакцинацију против короне у војсци и полицији.

– Имајући у виду специфичности полицијских послова и сталног контакта полиције са грађанима, потребно је да се вакцинишу сви припадници полиције, осим оних код којих вакцинација није могућа из здравствених разлога – навели су у МУП-у разлоге за ту одлуку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс