Свет

ОГРОМАН МЕТЕОР ОБАСЈАО ОСЛО: Норвежани у чуду гледали у небо, а онда… (ВИДЕО)

НЕОБИЧНО велики метеор у недељу је накратко осветлио небо изнад Норвешке, остављајући за собом спектакуларан визуелни, али и звучни траг.

Стручњаци сматрају да је метеор могао да удари у Земљи, а да се то догодило место удара не би било далеко до главног града Осла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није било непосредних извештаја о повредама или штети.

Извештаји о муњевитом прелету метеора почели су да стижу око 01.00 сат после поноћи, а на друштвеним мрежама су осванули снимци овог изузетног догађаја, преноси Ројтерс.

Норвешка мрежа за праћење метеора анализирала је у недељу видео снимке и друге податке покушавајући да утврди порекло и одредиште метеора. Прелиминарни подаци указују да је постојала могућност да метеор удари у Земљу у великом шумовитом подручју Финемарка, удаљеном свега само 60 километара западно од главног града Осла, саопштила је Норвешка мрежа за праћење метеора.

– Ово је било лудо – рекао је извештачу агенције Ројтерс Мортен Билет, који је видео и чуо метеор.

Научници су израчунали да се метеор кретао брзином од 15-20 километара у секунди и осветљавао је ноћно небо пет до шест секунди, рекао је Билет.

Он је потврдио да се у извештајима не помиње да је учињена материјална штета или да је неко био посебно узнемирен овим догађајем, као што је то био случај 2013. године када је метеор прелетео изнад тертиторије Русије и експлодирао изнад Чељабинска.

Извор: Танјуг