Србија

Ово ће разбеснети многе! ДАНАС СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: УВОДЕ СЕ ОШТРИЈЕ МЕРЕ! У кафиће само вакцинисани? Ево шта нас чека!

Због погоршања епидемиолошке ситуације и свакодневног пораста броја заражених Кризни штаб за борбу против короне за данас је сазвао седницу!

Како сазнајемо, на дневном реду ће се наћи могуће мере које би спречиле експлозију короне, а међу првима је да улаз у угоститељске објекте и присуство на великим скуповима буду дозвољени само вакцинисанима! Како кажу лекари, то није дискриминација, већ морално право да нико не може да угрожава здравље других. Такође, на данашњој седници разматраће се одлука о давању треће дозе, као и правила наградне игре за вакцинисане грађане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чланови Кризног штаба претходних дана упозоравали су на повећање броја новозаражених, као и на опасност да у Србији због слабог одзива на вакцинацију у септембру може доћи до стравичног удара короне.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да су оштрије мере неопходне, јер се јесен не сме дочекати овако „опуштено“.

– Пратимо ситуацију са заражавањем, које дневно расте, и питање је дана када ћемо имати 300 заражених. Мере и сада постоје, али оне нису довољне ако будемо поново имали четвороцифрене бројеве заражених. Протеклих месец-два нисмо се баш прославили са поштовањем мера. Опустили смо се, постојеће мере не поштујемо, а многи још одуговлаче са вакцинацијом, што омогућава вирусу да се лакше преноси. Са таквим понашањем имаћемо још више заражених, па је јасно да се сада морамо договорити око оштријих мера да не би буде после касно – каже др Кон и додаје:

– Немам апсолутно ништа против тога да се на разне начине људи мотивишу да се вакцинишу, као што је давање одређених повластица за оне који су вакцинисани. То није дискриминација, већ морално и етичко питање. Када се организују скупови као што су фестивали и славља, нека се дозволи долазак само вакцинисанима, то би била лагодност за одговорне грађана. Или нека они невакцинисани све време буду са маскама! Свако има право на слободу избора да ли ће примити вакцину, али нико нема право да зарази друге људе. То је питање морала сваког појединца.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс