Србија

Ово ће разбеснети све! КОЈА КАЗНА ЧЕКА ВОЗАЧА СА КАРАБУРМЕ? Усмртио дечака (9) својом БАХАТОМ ВОЖЊОМ

Несрећа која се за викенд десила на Карабурми, када је на двојицу дечака налетео бахати возач, добила је трагичан епилог, будући да је један од њих (9) преминуо.

Наиме, дечаци С.Б. (9) и Л.Б. (5) су „пешачки“ прелазили са оцем Михаилом (43). Возач аута, који их је покосио, Л.Г. (38) побегао је са лица места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводно, човек који је управљао возилом је након несреће сакрио свој аутомобил, а постоје и индиције да је био у алкохолисаном стању. Међутим, ове околности требало би касније да утврди судско веће.

Како за „Телеграф“ објашњава адвокат Иван Симић, оно што је евидентно, јесте да је учињено тешко дело против безбедности саобраћаја.

– Без намере за кршењем било чије претпоставке невиности, ово спада у одељак кривичних дела које Кривични законик потписује као тешка дела против безбедности саобраћаја, где је прописана казна затвора и до 12 година, с обзиром на то да је наступила смртна последица. У овом конкретном случају, оштећено лице је дете и у том смислу говоримо о најтежем делу против безбедности саобраћаја на путевима – каже Симић.

Такође, како наводи, стичу се и елементи другог кривичног дела, а то је непружање помоћи.

– То су два кривична дела у стицају, где се касније изриче јединствена казна. Обзиром на околности под којима је ово кривично дело учињено, уколико с утврди да га је извршио под наведеним околностима, може се очекивати и казна ближа законском максимуму, у зависности да ли је раније осуђиван. Такође, таква казна може се изрећи и имајући у виду да је напустио лице места и да није пружио помоћ оштећеном приликом дела. То су све отежавајуће околности – објашњава адвокат и додаје:

– То су све околоности које ће касије ценити судско веће. Овде из неке досадашње праксе можемо да тврдимо да се ради о два кривична дела, а то су тешко дело против безбедности саобраћаја и непружање помоћи. Уколико су тачни и наводи да је крио аутомобил, ту има елемената на утицај несметаног вођења кривичног поступка.

Осумњиченом Л.Г. се на терет стављају кривична дела – тешко дело против безбедности јавног саобраћаја и кривично дело непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди.

Кривичном пријавом Л. Г. је стављено на терет да је дана 18. јула око 20.15 часова управљајући путничким возилом у улици Маријане Грегоран изазвао саобраћајну незгоду тако што је возилом ударио и оборио три пешака који су коловоз улице прелазили на обележеном пешачком прелазу, а затим је напустио лице места, остављајући без помоћи лица чије је повреде проузроковао.

У незгоди су деца С.Б. (10) и Л.Б. (5) која су прелазила улицу у пратњи оца задобила тешке телесне повреде, док је отац М.Б. задобио за сада лаке телесне повреде.

У наставку поступка тужилаштво ће испитати и оштећене и сведоке, одредити медицинско вештачење како би се утврдио степен повреда које су задобили оштећени, као и саобраћајно техничко вештачење ради утврђивања свих околности под којима се догодила саобраћајна незгода.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Телеграф