Свет

ОВО ЋЕ ВАС ИЗНЕНАДИТИ! Ево која вакцина је НАЈЕФИКАСНИЈА ПРОТИВ ДЕЛТА СОЈА!

Како расте глобална забринутост око високо заразног делата соја коронавируса, једно од најчешћих питања је да ли су и у којој мери постојеће вакцине ефикасне против њега

Подаци са терена су помало збуњујући. Две земље са навишим стопама вакцинације, Велика Британија и Израел, бележе нагли пораст случајева након више месеци пада. Међутим, статистика здравствених агенција тих земаља показује да се делта сој ипак више шири међу невакцинисаном популацијом, као и да су вакцинисани међу инфициранима у далеко мањем ризику од тешке клиничке слике и смрти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што се тиче званичних научних података и студија о ефикасности вакцина против делта соја, они су у овом тренутку ограничени, али и мали број доступних података може пружити драгоцене информације.

Генерална ефикасност вакцина

За почетак, да подсетимо на то колико је општа ефикасност доступних вакцина на основу клиничких испитивања и података из праксе у одређеним земљама.

У клиничким испитивањима, Модернина вакцина пријавила је 94,1 одсто ефикасности у спречавању ковида-19 код људи који су примили обе дозе. Речено је да је Фајзерова вакцина ефикасна 95 одсто.

Вакцина Џонсон и Џонсон нуди снажну заштиту од онога што је најважније – озбиљне болести, хоспитализација и смрти. Једна доза била је 85 одсто ефикасна против најтежег облика ковида.

Утврђена ефикасност цепива АстраЗенека код спречавања симптоматске болести код алфа соја је 74 одсто, док је недавно истраживање спроведено у Уједињеним Арапским Емиратима показало да је руска вакцина Спутњик В ефикасна 97,8 одсто након две дозе.

Кинеска вакцина Синовак је на испитивањима у Бразилу имала ефикасност око 50 одсто против симптоматског ковида, а 100 одсто успешности против развијања тешког обољења. Синфармова ефикасност у оба случаја је процењена на 79 одсто.

Колико су ефикасне против делта соја?

Иако су студије показале да доступне вакцине делују против нових сојева, укључујући делта, све двокомпонентне вакцине нуде знатно већу заштиту након друге дозе.

Истраживачи у Енглеској су проучавали колико су Фајзер и АстраЗенека вакцине ефикасне против делте, у поређењу са варијантом алфа варијантом која је први пут откривена у Великој Британији. Вакцине су штитиле оне који су примили обе дозе, али су биле мање ефикасне међу онима који су добили једну дозу. Једна недавна студија показала је да је вакцина Фајзер била ефикасна 84 одсто након две дозе, али само 34 након прве.

Ипак, подаци који су ове недеље стигли из Израела нешто су лошији. Према новим информацијама министарства, ефикасност Фајзерове вакцине значајно се смањила у последњих неколико недеља, како се агресивнија делта варијанта проширила, па је од 6. јуна ефикасност вакцинације у спречавању инфекције пала на 64 процента у односу на 95,3 колико је износила кад је алфа сој био доминантан.

Нови подаци Јавног здравства Енглеске (PHE) показали су да је вакцина АстраЗенека успешна 64 одсто против варијанте делта, али да ефикасност расте на 86 одсто када је у питању спречавање хоспитализације и смрти.

Модерна је недавно објавила резултате нове студије који су показали да је њена вакцина произвела обећавајућу заштиту у лабораторијским условима против делта соја и осталих који тренутно циркулишу.

Тренутно је објављено мало података који показују колико је Џонсон и Џонсон цепиво ефикасно у заштити од делта варијанте, мада се верује да једнократна вакцина нуди одређену заштиту. Неки стручњаци је процењују на 60 одсто.

Подаци о Спутњику В су оскудни, мада твроци те вакцине уверавају грађане да је она ефикасна и против делта соја. Руски инвестициони фонд саопштио је средином јуна да је Спутњих В ефикаснији против делта од „осталих вакцина за које су обављена испитивања“.

Истраживачи су открили да су кинеске вакцине донекле ефикасне у смањењу ризика од симптоматских и тешких случајева изазваних делтом, рекао је недавно Жонг Наншан, епидемиолог који је помогао у обликовању кинеске антипандемијске стратегије, мада је објаснио да су резултати прелиминарни, а величина узорка мала.

Портпарол Синовака Ли Пиченг рекао је да су прелиминарни резултати на основу узорака крви вакцинисаних особа показали троструко мање неутралишућег ефекта на делта сој. Рекао је, преноси Ројтерс, да би трећа доза могла да изазове јачу и дуготрајнију реакцију.

Фенг Зиђијан, истраживач и бивши заменик директора кинеског Центра за контролу и превенцију болести, рекао је прошле недеље да су антитела која настају под утицајем кинеских вакцина мање су ефикасна против делта варијанте у поређењу са осталим сојевима, али ипак нуде заштиту.

Трећа доза
Здравствени стручњаци већ неко време упозоравају да би потпуно имунизоване треба вакцинисати трећом, бустер дозом, како се нове варијанте шире. Неке земље већ прибегавају овој тактици како би делта сој ставиле под контролу.

Турска, која је забележила неколико стотина случајева делта варијанте и која је становништво имунизовала претежно кинеким цепивима, од прошле недеље увела је кампању давања треће дозе. То је, како наводи владе, стратегија за коначни повратак у нормалност, а тренутно су приоритет здравствени радници и особе старије од 50 година.

Израелска влада, чије ће две студије ускоро пружити драгоцене информације о дужини заштите коју нуде вакцине, наводно ће ове недеље препоручити имунокомпромитованим грађанима да приме и трећу дозу Фајзер цепива.

Британска национална здравствена служба добила је зелено светло да испланира програм „бустер“ вакцинације како се уима буде приближавала. Како стручњаци за вакцине саветују, више од 30 милиона најугроженијих требало би да прими трећу дозу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс