Србија

Ово морате знати! ДОБРА ВЕСТ ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ! Она садржи читав вирус, а ево зашто је то ДОБРО

Препорука Кризног штаба је да трећу дозу било које вакцине против ковида добију хронични болесници и они чији је имунитет већ угрожен због одређених болести или операција.

В. д. директора РФЗО-а Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да релевантне студије показују да је вакцина Синофарма показала веома високу ефикасност против делта соја вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Досад није забележен случај комбиновања класичне вакцине као што је Синофармова и иновативних попут Астра-Зенеке, Фајзера и Модерне.

Сања Радојевић Шкодрић напомиње да се заштита од тежег облика ковида које пружају вакцине код ризичних група може пасти шест месеци од примања друге дозе.

„Препорука је да се трећом дозом вакцинишу ризичне група пацијената – имунодефицијентни, трансплантирани, они који су на хемодијализи, оболели од малигних болести“, објашњава в. д. директора РФЗО.

Како указује, релевантна тела као што су СЗО, Европска агенција за лекове, Кинеска агенција за лекове, Амерички центар за контролу болести нису још дали препоруку за трећу дозу нити цепиво ког произвођача могу примити као трећу дозу.

Додаје да не постоји препорука коју вакцину треба примити и да су за то доступна цепива било ког произвођача.

Желећи да оповргне ставове о неефикасности кинеског Синофарма, Радојевић Шкодрићева наводи студију из Аргентине која је показала да је управо то цепиво показало 84 одсто ефикасности у спречавању смртности код старијих од 60 година. Подсећа и да је та вакцина у спречавању оболевања у Кини показала ефикасност од чак 84 одсто, а у Уједињеним Арапским Емиратима 86 одсто случајева.

Како би грађанима Србије било лакше да донесу одлуку о трећој дози, Радојевић Шкодрићева наглашава да је вакцина кинеског Синофарма рађена по традиционалној методи, за разлику од иновативних у које спадају Астра-Зенека, Фајзер и Модерна.

„Синофарм садржи читав вирус, док остале садрже само РНК, тј. информацију за синтезу протеина. Кад долази до мутације, стварање нових сојева, долази управо до промене на с-протеину, што је разлог велике ефикасности Синофармове вакцине према делта соју, који доминира у четвртом таласу пандемије“, наводи Радојевић Шкодрићева.

О ефикасности вакцине Синофарма на делта сој

Позивајући се на резултате истраживања високорангираног медицинског часописа из Шри Ланке објављене 19. јула, Радојевић Шкодрићева истиче да вакцина Синофарма показала ефикасност од 95 одсто када се ради од делта соју, односно чак 99 одсто у узрасту од 20 до 39 година, а код старијих од 60 година 93,3 одсто.

Као разлог да се они који су већ примили Синофарм и да као и трећу дозу приме исто цепиво, наводи аналогију са полио-вакцином која је такође класичног типа и прима се у три дозе.

Указује да је у Британији већ било комбиновања РНК вакцина, Астра-Зенекине и Фајзерове, али да није било мешања различитих типова вакцина.

Говорећи о праћењу нивоа антитела у организму, Радојевић Шкодрићева истиче да постоје два типа имунитета – хуморални и целуларни. Први се исказује преко нивао антитела, а други је кроз тзв. клиничку ефикасност – да ли је вакцинисана особа која се потом заразила имала лакшу или тежу клиничку слику.

Иако је епидемијска ситуација и даље стабилна, в. д. директора РФЗО-а апелује на грађане, нарочито младе, да се вакцинишу. Само 18 одсто младих је вакцинисано. Треба заштитити старију популацију и ону групу код којих је вакцина контраиндикована, закључује Радојевић Шкодрићева.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС