Србија

Ово морате знати! КОЈУ ТРЕЋУ ДОЗУ ДА ИЗАБЕРЕТЕ АКО СТЕ ПРИМИЛИ ДВЕ ДОЗЕ КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ? Доктор Попадић открио све!

Нико никог неће натерати да прими трећу дозу вакцине, али ће се изаћи с препорукама ко би требао да је прими, поручио је проф. др Душан Попадић, имунолог. Што се тиче мешања вакцина, Попадић сматра да то не може да шкоди пацијенту. Указао је да је и поред вакцинације неопходно да се носи маска зато што, како је објаснио, „не знамо на кога ћемо налетети, односно не знамо коју ћемо дозу вируса примити у сусрету с тим особама“.

Душан Попадић је оценио да би ограничавање доступности појединих садржаја вероватно дало боље резултате у мотивацији за вакцинисање него награђивање. Указао је да смо имали награђивање и да то није дало боље резултате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Показано је да су вакцине које су засноване на технологији РНК и векторске вакцине, конкретно ‘Спутњик В’ најефикасније, односно пружају најефектнију заштиту, након тога је кинеска ‘Синофарм’ која пружа пристојну заштиту“, истакао је имунолог.

Под пристојном заштитом ‘Синофарм’ вакцине, Попадић сматра да је заштита код те вакцине вероватно и виша од неких других које смо примали, као што је и вакцина против грипа.

Ко ће да одлучи за трећу дозу вакцине

„Колико ја знам нико никог неће натерати да прими ту трећу дозу, али ће се изаћи с препорукама ко би требао да је прими. То су на првом месту старе особе и особе које су на неким имуносупресивним или антиинфлаторним третманима због неких својих основних запаљенских болести“, рекао је Попадић.

То су, како је истакао, први кандидати за трећу дозу вакцине против коронавируса.

Објаснио је и да трећа доза вакцине има везе с пандемијом у којој живимо. „Да је пандемија оваквих карактеристика неког другог вируса вероватно би сличне мере биле предузимане“, додао је имунолог.

„Мешање вакцина није штетно“

Што се тиче мешања вакцина, Попадић мисли да то не може да шкоди пацијенту и поред тога што је чињеница да то није испитано на великом броју пацијената.

„Снага доказа који о томе говоре је прилично мизерна, слаба. То су мали бројеви, никако нису десетине хиљада случајева, осим за неке као што су комбинације ‘Астразенеке’ и ‘Фајзерове’ вакцине, што се радило не тако ретко у Великој Британији и Канади, где је показано да то ни на који начин не омета имунски одговор, односно да је безбедно“, потврдио је Попадић.

Истакао је да мешање вакцина није сигурно штетно.

Како одабрати трећу дозу

Навео је да највише података има о томе да друга доза вакцине буде заснована на информационој РНК технологији.

„Према томе, ако погледамо те доказе ја би препоручио неку од вакцина која је заснована на РНК технологији – то су ‘Фајзер’ и ‘Модерна’, свакако не може да штети, може да користи. Али исто тако ако је неко примио две дозе кинеске и жели да настави имунизацију том вакцином, ни на који начин га не би ограничавао и препоручио бих да прими и трећу дозу кинеске“, саветује Попадић.

Што се тиче дејства вакцина на мутиране вирусе, каже да сигурно не делују потпуно једнако. Ту би, како је навео Попадић, можда била предност на страни кинеске вакцине која је најмање осетљива на промене вируса зато што она садржи цео вирус, односно све могуће протеине које вирус у себи има.

Што се тиче векторских и оних заснованих на РНК технологији, ту је, објаснио је имунолог сужен одговор, ограничен на „С“ протеин који је само један од тих 29 вирусних протеина.

На уобичајено питање зашто морам да носим маску ако сам вакцинисан, доктор Попадић поручује: „Зато што не знамо на кога ћемо налетети, односно не знамо коју ћемо дозу вируса примити у сусрету с тим особама“.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС