Србија

ПОДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ! Шеклер: Увек је боље комбиновати вакцине, јављам се као добровољац! Ево шта следи!

Имунолог и вирусолог Миланко Шеклер рекао је за домаће медије да не треба бежати од комбинације вакцина. И поручио да је увек боље комбиновати вакцине, дати различите вакцине, ако је могуће са различитим сојевима, а ако није могуће, онда са различитим платформама.

Егзит је завршен, провода по сплавовима ће изгледа и даље бити. Кризни штаб би требало 1. августа да дâ препоруку грађанима о трећој дози вакцине против коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима премијерке, национално тело за вакцинацију ће до 23. јула дати своје мишљење Кризном штабу о трећој дози, после чега ће Кризни штаб дати препоруку.

Доктор Миланко Шеклер са Ветеринарског института у Краљеву рекао је за РТС да размишља о трећој дози вакцине месецима и да је то помињао међу првима, још у марту.

„Помињао сам у том смислу да они који су примили вакцину и доказано је да су били ареактивни, не можемо доказати да је њихов организам након две дозе створио икакав ниво антитела, предлагао сам да се дозволи и трећа доза, односило се на старије појединце, мушкарце, код којих је имунолошки систем ослабљен да је реакција на вакцину много слабија него код људи просечних година и просечног здравља“, напоменуо је Шеклер.

Сада када причамо о трећој дози, говоримо о појачању заштите, да учинимо заштиту бољом и дуготрајнијом.

„Из мог искуства, увек је боље комбиновати вакцине, дати различите вакцине, ако је могуће са различитим сојевима, а ако није могуће – са различитим платформама“, подвукао је Шеклер.

Ја сам то говорио и пре Нове године. „Поуздано кажем из вишедеценијског искуства, сигурно је боље да се уради комбинација“, истакао је Шеклер.

„Тај датум – 23. јул је сутра, кратак је период, има пуно резултата у свету, има држава које су тек почеле да дају трећу дозу, после Синифарма су Бахреин и Емирати давали или Фајзер или Астразенеку, да видимо шта су добили комбинацијама и да се онда све то стави на сто“, предложио је Шеклер.

Сматра да треба да се виде резултати и наше студије о ефкасности вакцина – да видимо шта смо добили од вакцине, колики је проценат заражених и колико је њих било хоспитализовано, какве су симптоме имали од појединих вакцина, па да се онда све то стави на сто.

Шеклер каже да не треба бежати од комбинације вакцина. „Ако се немају подаци о томе, и клиничка студија о томе, јављам се да буде добровољац и да нађем 50 људи да се испита комбинација две вакцине, примио сам Синофрам и наћи ћу 50 људи да сада приме неку другу па да испитамо реакцију“, каже он.

Иако делује компликовано, имамо довољно капацитета за тако нешто, истакао је Шеклер.

Које вакцине можемо комбиновати

Шеклер каже да има став према томе, али нема доказе за то, сви тренутно раде на комбинацији.

„Убеђен сам да они који су примили Синофарм сада треба да приме векторску платформу, потребна је само једна, не две дозе, али немам доказ“, наводи Шеклер.

„Не бих волео да испадне да сам баба Ванга, волео бих да се то потврди, сигуран сам да они који су примили једну платформу вакцине, треба да приме другу платформу, можда ставим на папир“, рекао је Шеклер.

Према његовим речима, вакцинацијом ништа не можете изгубити, а можете много да добијете – да се осећате нормалније и слободније.

„У сваком случају, после оволике приче и изношења чињеница, нема потребе за притиском, нико никог неће да јури и да му уврће руке“, каже Шеклер.

Поручује да је улога медија огромна па би требало што више емисија са искуствима људи који су преболели корону и искуства људи који су вакцинисани а заражени.

„Треба саслушати живе људе који су јуришали на бункере, искуства оних који су се заразали – вакцинисани и невакцинисани – да се види разлика па да се неки коначно определе за једини прави пут – продужење живота“, закључио је Шеклер.

Принципе Егзита применити и на друга славља
Шеклер је, говорећи о Егзиту и журкама, рекао да је Егзит изгледао онако како је изгледао сваке године осим прошле.

„Ако епидемиолошки гледамо, принципи који су успостављени пре организације Егзита и оно што је договорено са организатором било је сасвим коректно и ако је то поштовано на начин да су унутар концерта могли да буду само вакцинисани, или са негативним тестом, или са потврдом да су прележали болест – онда мислим да, без обзира на огромну гужву, ризици заражавања би требало да су јако мали“, рекао је Шеклер.

Слични огледи под сличним условима су вршени широм Европе и показали су да, уколико се примењују ови принципи, или чак само тестирање, удео новозаражених у тим условима је потпуно занемарљив, истакао је Шеклер.

Каже да је чудно зашто се принципи са Егзита не примењују за сличне локације, организаторе сличних догађаја у мањим обимима, на сплавовима и у ноћним клубовима.

Зашто је проблем, каже Шеклер, да наложите и власнику да може унутар свог локала да прими само вакцинисане или документовано преболеле или са негативним тестом?

„Када би се то тако радило, ризици од заражавања би били минимални. У условима где постоји ограничење капацитета, да се носе маске, да је добро вентилирана прострија, а то је подложно непоштовању и тешко проверљиво“, истакао је доктор.

Сматра да би било много једноставније принципе Егзита применити на догађаје где ће бити присутно неколико стотина људи.

Навео је пример Беча, где да бисте попили кафу, морате да имате тест да сте негативни, а имате пунктове у свакој другој улици за тестове који су бесплатни. Ако треба да одете код фризера, у теретану, ресторан, локал, потребан вам је негативан тест. Подсећа да Аустрија има мали број новозаражених, а проценат вакицинисаних је мањи него код нас.

„Ја сам то стално јавно говорио, расправљао сам се с неким правницима, поставило се питање о људским правима и вакцинацији. Неке седе главе, правници су ми рекли да када се то добро погледа, ти закони, да то није тачно и да када се сукобе два лична права, иде се у корист оног које има већу друштвену корист и мању штету“, објаснио је Шеклер.

Много је већа корист ако је неко вакцинисан и да има већу добробит у свом окружењу, него онај ко није, каже он.

Сматра да организатор свадбе треба да позове колико год хоће људи, али је услов да му дођу вакцинисани, преболели, као и они са тестом.

Имамо сви права, и вакцинисани и невакцинисани, указао је доктор.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС