Русија

Потпуни преокрет! ГОТОВО ЈЕ: ПУТИНОВА НАЈВЕЋА ПОБЕДА, РУСИЈА ПРАВИ ВОЈНУ БАЗУ У СУДАНУ! Амери, шта сада, Москва узела Блиски исток, али и Африку!

Картум је обавестио Москву да се судански парламент припрема да ратификује споразум са Русијом о стварању поморске базе на Црвеном мору, а Русија је такође започела процес ратификације. Државна дума ће га ратификовати у ​​новом саставу након одмора, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров током заједничке конференције за штампу са суданским министриом спољних послова Мариам ал Махди.

„Разговарали смо о овом питању и обавестили смо да је у Русији започео процес ратификације. Као што схватате, парламент је сада на одмору, па ће, по његовом завршетку Државна дума одредити распоред разматрања овог документа. Очигледно ће то бити током новог састава Државне думе“, рекао је Лавров новинарима, преносе РИА новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Судан се такође припрема за ратификацију споразума.

„Госпођа министарка је рекла да се и Судан припрема за почетак процеса ратификације, те да ће бити спроведен у складу са процедурама које у ту сврху постоје у суданском парламенту“, додао је Лавров.

Заузврат, судански министар спољних послова Мариам Ал Махди појаснила је детаље процеса ратификације споразума.

„Споразум о којем говорите потписала је претходна влада, а сада имамо владу која је одговорна новом законодавном механизму и у његовом оквиру ће се разговарати о овом документу у складу са релевантним процедурама“, рекла је она након разговора са Лавровим.

Према њеним речима, законодавна скупштина Судана расправљаће и размотриће овај документ, јер је то један од задатака ове власти.

„Главни критеријуми кроз које ће се овај документ размотрити је позитиван одговор на билатералне односе, за добро самог Судана и стратешке циљеве којима тежи Русија“, додала је она.

Раније је руски председник Владимир Путин предао Државној думи на ратификацију споразум између Руске Федерације и Судана о стварању логистичког центра за руску морнарицу.

Споразум о стварању руске морнаричке станице у Судану постао је познат у новембру 2020. године. Према документу, максималан број особља на поморском пункту, чији рад обављају снаге и средства руске стране, неће премашити 300 људи. Тамо ће истовремено моћи да бораве највише четири руска брода.

 

Извор: vostok.rs