Русија

Потпуни преокрет! РУСИЈА ШАЉЕ ВОЈСКУ!

Руске власти су саопштиле данас да ће помоћи Таџикистану да се избори са било каквим последицама америчког повлачења из Авганистана.

Као и да ће војни савез Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ), на челу са Москвом, морати активно да сарађује у заштити свог јужног крила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски амбасадор у Таџикистану састао се данас са радном групом ОДКБ-а послатом да нагледа авганистанску границу, саопштила је руска амбасада у Таџикистану, а преноси агенција Ројтерс.

„Спремност руске стране да пружи неопходну помоћ Душанбеу у оквиру билатералних стратешких односа је још једном поновљена, као и потреба за активном политичком војном сарадњом међу државама чланицама ОДКБ-а како би се осигурала безбедност на јужним границама те организације“, наводи се у саопштењу амбасаде.

Таџикистан је у среду затражио од шесточлане организације ОДКБ да се Душанбеу помогне у суочавању са претњама из суседног Авганистана, где се безбедносна ситуација нагло погоршала, преноси агенција Ројтерс.

Иностране снаге се из Авганистана повлаче након скоро 20 година борбе, а талибани су почели да стичу све већу предност.

Стотине припадника авганистанских снага безбедности пребегло је преко границе у Таџикистан прошле недеље.

Шеф државног комитета за националну безбедност Киргистана описао је ситуацију на авганистанској граници са Таџикистаном и Узбекистаном као тешку, наводећи да постоји озбиљна претња и за Киргистан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг