Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ: Нема нама оног од Светог Илије сунце све милије, ево шта нас чека

Сам крај месеца би могао донети конкретнију промену али то је за сада само у сфери шпекулације.

У пуном јеку четвртог таласа тропских врућина у Србији стижу нам и освежавајуће прогнозе за следећи месец и по свему судећи дугорочни изгледи за август 2021. године су шаролики.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутно је у Србији веома топло, а како нам поручује метеоролог Марко Чубрило, прорфесор географије из Новог Сада, према подацима дугорочног прогностичког система ЕЦМWФ-а (ЕПС), после веома топлог почетка месеца, после 3. августа ће ојачати утицај Атлантика, али он неће бити преовлађујући фактор развоја времена у другом, летњем, месецу ове године.

Нови мсеце почиње освежењем

Према његовој прогнози и прорачунима „период после 2. августа до 6. августа би вероватно донео освежење, посебно западним и северним пределима региона, јер би продор свежијег ваздух са атлантика ипак био релативно слаб“.

– После краћег отопљења, око 8. августа би поново могло освежити, овај пут мало јаче те би период до око половине месеца донео температуре око просека, док би оне на западу и северу можда повремено биле и мало испод просека – објавио је Чубрило.

Други део агуста топлији

Други део месеца је синоптички јако сложен и од 16. до око 22. августа би поново могло бити топлије, али упитно је колико би високо ишли максимуми, с обзиром да би се утицај Атлантика свакако задржавао над западним и средишњим пределима Европе. Сам крај месеца би могао донети конкретију промену али то је за сада само у сфери шпекулације.

– Почетак месеца би требао бити и знатно сувљи од просека, док после 2. августа над западом и севером региона може бити чешћих пљускова. Делује да би источни и југоисточни део региона на неке конкретније падавине чекао барем до око 8. августа, ако не и мало дуже, док за приморје у овом моменту нема сигнала за конкретније падавине – најављује Марко Чубрило.

Друга половина месеца би донела прво падавине око просека, док би касније могло постати и мало сувље од просека. За падавине је важно напоменути, каже Чубрило, да дугорочни модел не може показати локалне аномалије количине падавина које су лети код грмљавинских пљсукова врло честе, а после 16. августа је сигнал за одступање од просека врло слаб.

Метеоролог сумира временску прогнозу за август и каже да би пред нама требао бити типичан август.

– Сам почетак би био веома топао, после 3. августа би врућина полако попуштала, а период од 8. до око 16. би могло обележити свежије време уз чешће пљускове, док би се затим топло време могло вратити. Пред сам крај месеца може уследити нешто јаче освежње. Ова претпоставка ЕЦМWФ-а се уклапа у симулације осталих модела тако да би пред нама температурно требао бити месец око или мало изнад просека, док би падавински на југу и истоку и даље био врло сиромашан – закључује Марко Чубрило.

Извор: srbijadanas.com