Регион

Регион на ногама! МИСТЕРИЈА САМОУБИСТАВА ВОЈНИКА: За месец дана петоро пронађено мртво, ево шта су рекли из министарства

Фото: Јутјуб

ЗА НЕШТО више од месец дана у Хрватској је пронађено пет мртвих војника ван службе, а државни секретар у Министарству одбране Здравко Јакоп тврди да ниједна та смрт нема везе са службом.

Без прецизирања узрока смрти петорице војника, чија тела су пронађена на различим местима и ван касарни, Јакоп говори о превентиви. Алармирали су, каже, командне структуре и војне психологе да се анализирају евентуални узроци и повезаности случајева како би се могло у будућности превентивно деловати.

МОРХ, навео је, прати такве догађаје, ради на превентивном деловању и спречавању да се то не догађа у систему.

– Нажалост, МОРХ и Оружане снаге нису изузети из друштва, а неки подаци говоре да је у 2020. од суицида умрло 566 особа, то је 14 на 100.000. МОРХ је испод тог просека, али још једном понављам – сваки људски живот је ненадокнадив и наша обавеза и улога МОРХ-а је да видимо како те догађаје свести на најмању могућу меру и евентуално да спречимо овакве догађаје – рекао је Јакоп гостујући на загребачкој Н1 тв.

Као изговор за овај низ неразјашњених смртних случајева Јакоп нуди и ситуацију с корона вирусом.

– И заповедници и војни психолози су задужени за континуирано праћење, али након првих случајева ове године дали смо додатни напор анализирајући шта се то у бити догађа. Живимо и у још једним додатним околностима, то је ковид-19 и некако смо дошли до сазнања да ниједан случај који се догодио није се догодио због неког стања у служби, неког мобинга, притиска или нечег трећег – рекао је.

Најчешће је, каже, то тешка животна ситуација или на неки начин везано за одређене зависности.

– И даље спроводимо све активности и покушаћемо некако да делујемо превентивно. У том делу смо и предузели одређена освежења програма, што се тиче школовања, али и да се помогне заповедницима и психолозима који раде с људима како би се могло превентивно деловати – додао је Јакоп.

Команданти и психолози ће се тако додатно едуковати како би се лакше препознало који војници имају проблеме, рекао је и додао да МОРХ у овом тренутку има довољан број психолога, али да сваки систем тежи ка бољем, већем, јачем.

Напоменуо је и да је сваки војник „од крви и меса, има свој приватни живот и покушавамо помоћи да и тај приватни део живота буде што бољи“.

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јул 2021.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031