Свет

Регион у шоку! БОМБА ИЗ БРИСЕЛА! Жена из Хрватске постаје вођа НАТО пакта? Срби су је добро запамтили!

Потрага за наследником Јенса Столтенберга на месту генералног секретара НАТО фокусирана је на жене лидере из Источне Европе, пише портал Политико, а као једну од могућих кандидата види бившу хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Столтенбергу мандат генералног секретара истиче у септембру наредне године, а очекује се да ће његов наследник или наследница бити представљен на самиту лидера НАТО-а у Мадриду, крајем пролећа или почетком лета следеће године.

У земљама чланицама је у току потрага за кандидатом који ће наследити Столтенберга, а неки званичници, дипломате и аналитичари кажу да је након 72 године постојања Алијансе крајње време да њено чело дође жена.

Други, пак, сматрају да би, с обзиром на континуирано суочавање са Русијом, одабир новог генералног секртара ове војне алијансе из источноевропских земаља био „важан сигнал Москви“.

Тако су се на врх листе потенцијалних кандидата осим Грабар-Китаровић из Хрватске нашли и Далиа Грибаускаите из Литваније, као и садашњи председник Естоније Керсти Каљулаид.

Политико подсећа да је Грабар-Китаровић, била прва хрватска председница у периоду од 2015. до 2020. године, а њена предност је,кажу, што је већ радила у седишту НАТО-а, као помоћница генералног секретара за јавну дипломатију од 2011. до 2014. и у том послу је, како се наводи, била веома добра.

Подсећају и да је она доживела неуспех на реизбору за председницу Хрватске 2019., а томе се приписује то што се престројила крајње удесно и под притиском популиста укаљала своју репутацију изгубивши их од бившег премијера левог центра, Зорана Милановића.

Политико, међутим, констатује да се Грабар-Китаровић може похвалити једним од најупечатљивијих резимеа међу потенцијалним будућим шефовима НАТО-а. Подсећају да је била министарка спољних послова, имала је, кажу, важну улогу приликом аплицирања Хрватске ЕУ и НАТО, а била је и амбасадор Хрватске у САД од 2008. до 2011. године, допринела снажењу односа Вашингтоном, који ће имати пресудну реч у одлуци НАТО-а.

А, што се Грабар-Китаровић тиче, Политико пише да су се појавила и нека питања око потенцијално блиских односа измеду Грабар Китаровић И руског председника Владимира Путина тоеком светског фубалског првенства у Русији 2018., када је, како се наводи, тадашња хрватска председница обучена у препознатљиви хрватски црвено-бели дрес – гласно навијала за репрезентацију Хрватске.

 

Извор: Танјуг