Србија

РХМЗ ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Овај део Србије на удару невремена

Фото: Pixabay.com

После месец дана тропских температура, чак и са преко 40 степени, коначно је стигло колико-толико захлађење, а наредних дана очекује нас и киша, и то не било каква, него – жута.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да од данас креће пад температуре, али ће и даље бити топло, од 29 до 33 степена Целзијусова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У већини делова земље од данас ће бити испод 30 степени Целезијусових. У суботу и недељу и почетком следеће седмице биће променљиво облачно. Очекују се и сунчани и облачни интервали уз повремене услове за локалне пљускове са грмљавином. Биће и краткотрајних непогода са градом и олујним ветром, али то ће се дешавати на малом простору, а не на територији целе Србије – каже Ђорђе Ђурић

Такво време ће се задржати до уторка, а онда се од среде очекује сунчано и стабилније време уз пораст температуре.

Занимљиво је, поручују метеоролози, што је претходних дана изнад нашег подручја струјала југозападна маса у склопу југозападног висинског струјања и самим тим нам је са севера Африке долазила веома топла ваздушна маса, а истовремено су дошле честице пустињског песка из Сахаре што је, како напомињу, „потпуно природна и уобичајена појава“.

РХМЗ је за три града у Србији издао хитно упозорење на невреме, које је на снази до 16 сати.

„На југозападу Србије, односно на подручју Сјенице, Нове Вароши и Новог Пазара, доћи ће до локалне појаве јаких пљускова са великом количином падавина, градом и олујним ветром“, наведено је у хитном упозорењу.

Према прогнози, у Србији ће облачно време са кишом, пљусковима и грмљавином да траје то уторка. Понегде ће бити непогода са јаким пљуском, великом количином падавина, градом и олујним ветром.

– То је ретка појава у летњим месецима, више је уобичајена за пролеће, али сада је таква ситуација и још је то израженије. Због тога што се изнад западне Европе формирао циклон, који је додатно у свом предњем делу условио снажна југозападна струјања и усисао је песак из Сахаре. Подигао га је на велике висине у више слојеве атмосфере. Зато је ових дана небо више замућено, није у потпуности плаво, а пошто ће у наредном периоду бити падавина, тамо где их буде биће услова да киша садржи и честице тог песка из Сахаре. То ће бити видљиво на аутомобилима и видећемо на прозорима прљавштину. Не треба се такозване жуте кише бојати, јер је потпуно природна. Имали смо и прошле недеље исту појаву, и више пута од почетка овог лета – закључује Ђорђе Ђурић.

Иначе, киша која садржи честице песка из Сахаре може да буде „жута“, „прљава“ или „црвена“, односно „крвава“ како је понеки зову.

Дакле, ако сте планирали наредних дана да оперете свог четвороточкаша, или прозоре у вашем дому, боље акцију одложите за наредну недељу.

Сваки други дан са 34+

У претходних месец дана, од 15. јуна до 15. јула, према незваничним подацима, имали смо чак 26 тропских дана са температурама од 30 и више степени, а чак 14 са екстремним врућинама од 34 и више степени.

Ако вам и то није довољно, у Београду смо имали 15 тропских ноћи током којих се температура није спуштала испод 20. подеока на Целзијусовој скали.

Коначно ћемо моћи да спавамо

Током наредних пет ноћи биће знатно пријатније него претходних скоро месец дана и температура неће прелазити 20 степени. Како Ђурић истиче, „пред нама су просечне и дневне и ноћне температуре за лето“.

Извор: Блиц/srbijadanas.com