Србија

РУМУНИЈА ЋЕ ПРИЗНАТИ ЛАЖНУ ДРЖАВУ КОСОВО? Огласило се Министарство спољних послова

Румунија, једна од пет земаља ЕУ које не признају независност Косова, поновила је да њен став по питању Косова остаје принципијелан и непромењлив.

Као и да подржава решење питања статуса засновано на сагласности Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Румунија ће подржати решење питања статуса Косова ако се заснива на сагласности обе стране, ако доприноси регионалној стабилности и ако буде у складу са међународним правом. Узајамно прихватљив споразум као резултат дијалога уз посредовање ЕУ пружиће снажан подстрек за даљи развој читавог региона“, наводи се у одговору Министарства спољних послова Румуније за Кљан Косова.

Званични Букурешт позива Приштину да изгради свеобухватну платформу која ће преговорима и компромисом резултирати коначним и изводљивим споразумом између Косова и Србије, преноси Косово онлајн.

„Дијалог уз посредство ЕУ и САД остаје камен темељац процеса нормализације између Београда и Приштине. Подстичемо Приштину да настави са изградњом свеобухватне, реалне и кохерентне платформе, која ће преговорима и компромисом резултирати коначним споразумом који је изводљив и применљив у складу са међународним правом“, став је Министарства спољних послова Румуније.

Букурешт „дели разумевање сложених проблема“ са којима се суочавају обе стране, али „помирење је једини пут напред“, наводи се у одговору румунског МСП Кљану Косова и истиче да је договор могућ само ако буде воље са обе стране.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине