Русија

РУСИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛИ У ВЕЗИ СРБА: „Ово је отворени напад – узнемирени смо“

Марија Захарова рекла је да су узнемирени грубим и апсолутно неприхватљивим мешањем одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка у унутрашња питања.

Захарова је истакла да „противзаконите Инцкове радње противрече његовом Дејтонском мандату непристрасног и објективног посредника“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Инцкова такозвана ‘одлука’ о изменама и допунама Кривичног закона БиХ у делу који инкриминише ‘порицање’ злочина одређених категорија није ништа друго до флагрантна злоупотреба пуномоћи у смислу Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у БиХ из 1995. године и директно кршење политике коју је одобрио Управни одбор Савета за спровођење мира да би се сва одговорност пренела на локалне стране“, рекла је Захарова.

Она је напоменула да Руска Федерација, као држава гарант Мировног споразума и члан Управног одбора, чин доживљава као отворени напад на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и пуномоћи власних органа.

„Уверени смо да се промене у законодавству у демократској и правној држави, као што је, без сумње, БиХ, врше успостављеном парламентарном процедуром, а не потезом пера страног држављанина. Таква неодговорна самовољна делатност Валентина Инцка, који не само да није допринео јачању међуетничког разумевања у земљи, већ, напротив, изазива унутрашњу политичку кризу без преседана“, рекла је Захарова.

Она је упозорила да су угрожени међуетнички дијалог и сва достигнућа постконфликтног периода.

„Праведно огорчење, чији се талас већ подиже у БиХ, не може не изазвати разумевање. Нажалост, Инцко није извукао поуку из узорне ситуације из 2015. године, када је скандалозно пропао покушај да се у Савету безбедности УН прогура нацрт резолуције којим би пуна одговорност за трагичне догађаје у БиХ током оружаног сукоба била стављена на терет само једне од страна“, поручила је Захарова, додавши да „одлука“ Високог представника не може имати правне последице.

„Улогу Парламентарне скупштине БиХ у законодавном процесу нико и ништа не може омаловажити, заменити или игнорисати. Судбина БиХ је искључиво у рукама њених народа, а високи представник се у потпуности и неопозиво дискредитовао“, поручила је.

Овај инцидент, наводи Захарова, јасно потврђује оправданост доследног става Русије у корист укидања институције спољног старатељства над БиХ, што само ствара проблеме и подрива мир и поткопава стабилност у држави.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТРС