Свет

ШЕФ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ОТКРИО: Запад спрема отворени напад на нас!

Шеф Комитета за државну безбедност Белорусије Иван Тертељ изјавио је да се на Западу разматрају различите опције за смену власти у републици, а не искључује се ни примена војне силе.

„У западним круговима који обликују политику разматрају се различите опције за смену власти у Белорусији као неопходан услов за достизање геополитичких интереса у источно-европском региону. Не искључује се, између осталог, ни примена војне силе“, рекао је Тертељ, преноси „Белта“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је скренуо пажњу на то да је Белорусија тренутно у фази одбијања хибридне агресије западних земаља.

Према његовим речима, неуспели покушаји државног удара након председничких избора 2020. године и поновни протести у пролец́е ове године прерасли су у фазу економског уништавања и формирања услова за цепање државног апарата у Белорусији.

Тертељ истиче да тренутно прозападне снаге активно анализирају ситуацију у радничким колективима великих државних предузец́а у Белорусији и покушавају да формирају језгра активиста који би у случају неповољних економских услова могли да покрену масовне штрајкове. Како је прецизирао, главне активности се реализују на иницијативу „Радничког покрета“ а извршитељи су екстремистичка организација са центром у Варшави и политичка емигрантска структура у Виљнусу.

Шеф КГБ-а је упозорио да Запад и опозиција која је напустила Белорусију планирају да покрену активну фазу деструктивних акција у Белорусији у септембру-октобру ове године или у првој половини следец́е, јер тада очекују значајан пад благостања у земљи због санкција.

Такође је додао да КГБ располаже информацијама о припреми из иностранства низа терористичких напада у Минску, Минској, Гродњенској и Брестској области.

„Наручиоци и извршиоци су нам познати, рад на документовању и сузбијању њихове криминалне активности је у активној фази“, прецизирао је Тертељ, истакавши да иако су обавештајне службе појединих западних земаља обавештене о плановима терориста „не предузимају се мере у циљу локализовања њихове активности“.

Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузец́има повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com