Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Опколили парламент, председник послао војску!

Председник Туниса Каис Саид сменио је премијера Хишама Мешишија и замрзнуо парламентарне активности.

До ове одлуке је дошло после насилних протеста због наглог пораста броја новозаражених коронавирусом и економске ситуације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Припадници војске Туниса опколили су здање парламента и спречили председавајуц́ег да уђе. Демонстранти, који су се раније сукобили са полицијом, поздравили су одлуку председника Каиса Саида, узвикујуц́и његово име и машуц́и државним заставама, али критичари га оптужују да је приграбио власт и угрозио крхку демократију у Тунису, преноси АП.

Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом, славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно у недељу увече објављена одлука председника. Саид је такође укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера како би се вратио социјални мир у земљи, преноси АП.

Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава та преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не буде омогућен нормалан рад институција. “Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис ид ок не спасемо земљу”, рекао је Саид у телевизијском обраћању.

Хиљаде људи окупиле су се у недељу у главном граду Туниса и другим градовима захтевајући да влада поднесе оставку након наглог пораста броја новозаражених ковидом 19, који погоршава и онако лошу економску ситуацију. У главном граду полиција је користила бибер спреј против демонстраната који су бацали камење и узвикивали пароле тражећи да премијер Хишам Мешиши поднесе оставку, а парламент се распусти, пренео је Ројтерс.

Према наводима сведока, стотине људи протестовале су и у Гафси, Сиди Бузиду, Монастиру и Набеулу. Углавном млади демонстранти су узвикивали ”Напоље” и позивали на распуштање парламента и превремене изборе. Демонстранти у Сусу покушали су да нападну локално седиште највеће странке у парламенту, умерене исламистичке Енахде.

У Тосуру демонстранти су запалили седиште Енахде.

Тунис је поново увео мере затварања и друге рестрикције због ширења корона вируса јер је међу најтеже погођеним афричким земљама. Пандемија је додатно погодила Тунис који се бори да покрене економију која је угрожена још од револуције 2011. године када је незапосленост почела да расте.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг