Србија

Сјајна вест! МАЛИ НАЈАВИО НОВУ ПОМОЋ ЗА ГРАЂАНЕ: Ево када можемо да очекујемо новац на рачунима

МИНИСТАР Синиша Мали био је гост Јутарњег програма Прве телевизије.

Мали говори о новој помоћи за грађане, о спровођењу Трећег економског пакета, као и о добрим резултатима које остварујемо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У јуну месецу имали смо 25 милијарди динара суфицита, овог мисеца очекујем суфицити од 35 милијарди динара. Много нам је бољи резултаз, јача економија, него што смо предвидели почетком године – рекао је Мали.

– Ове године смо исплаћивали три пута по 50 одсто минималне зараде, јуче смо исплатили аутопревознике, сваки добија 600 евра по аутобусу. Половином августа исплатићемо још једну пуну минималну зараду за угоститељство- рекао је Мали.

– За грађане остаје још 30 евра у новембру, грађани који су се пријавили, добиће аутоматски-рекао је министар. – Додатно на 30 плус 30, наш план је био да дамо додатних 50 евра за наше најстарије суграђане. Ту ћемо помоћ исплатити у септембру месецу, не морају да се пријављују-каже министар.

– Није спорно да нам економија много боље стоји него прошле године. Хтели смо да то поделимо са грађанима, прво због оптимизма. Када грађани виде да држава је стабилан и има новца, они су више спремни да троше новац. То је веома важно да се обрће новац. У неким развијеним економија управо је то био проблем, људи су почели више да штеде. Други разлог је сам новац. Прошле године, године короне, ми смо имали већу наплату ПДВ него 2019, и то у нето износу скоро 30 одсто, више су људи трошили – рекао је Мали.

– Мере су биле усмерене да сачувамо радна места, да нам се не затварају фабрике, да људи у доба короне живе колико толико нормално. Много веће земље нису имале толико јаке пакете помоћи. Ми смо кризу дочекали спремно, ми смо до 2019. четири године узастопно имали суфицит у буџету. Држава је помогла и грађанима и привреди, поготову приватницима, набавили смо респираторе, вакцине, лекове, саградили две ковид болнице, ускоро ће и трећа у Новом Саду. Упркос томе, задржали смо макроекономску стабилност. Да сви грађани знају, апсолутно нам је јавни дуг под контролом, удео јавног дуга у БДП је 56,2 одсто, што је далеко испод 60 одсто, што је ниво мастрихта. Када погледате јаче земље, Француска, Шпанија, Италија, Грчка, Америка, њима полако али сигурно удео јавног дуга прелази 100 – 120 одсто – каже министар.

Пријава за 20 евра

– Када је 20 нових евра у питању, исплатићемо их у децембру, половином новембра планирамо отворићемо пријаве, преко Управе за трезор, кол центра. Отварамо могућност онима који се нису пријавили за 30 плус 30 евра, да се пријаве. Отварамо могућност и онима који су постали пунолетни – каже министар.

– Ми смо ове године кренули и са повећаном минималном зарадом. Године 2012. минимална зарада је била 15.700, сада је 32.022. Оно што сам разговарао са председником и премијерком је да сада иде изнад 35.000 динара – рекао је министар.

– За спортисте који су се вратили, ми смо исплатили, 70.000 евра за златну медаљу. Велика подршка спорту, ми смо прошле године огромну суму издвојили за спорт. Пре се чекало по годину, две, данас држава у дан, у динар испуњава обавезе – казао је Мали

 

Извор: Новости.рс