Србија

Сјајна вест! Ускоро државна помоћ, ево колико добијају пензионери, а колико незапослени

Више од шест милиона пунолетних грађана наше земље је прошле године добило једнократну новчану помоћ од 100 евра.

Сви пунолетни грађани ће до краја децембра добити укупно 80 евра у овој години, док су они вакцинисани већ добили и додатних 3.000 динара
Рачунајући сву помоћ од почетка године, сваки пунолетни грађанин Србије ће у овој години добити 80 евра, пензионерима ће бити исплаћено 130 евра, а незапосленима 140 евра!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исплата за пунолетне грађане одвија се у три фазе – првих 30 евра легло је средином маја, друга уплата на рачуне биће у новембру, а трећа, како је председник Србије Александар Вучић у суботу најавио, биће у децембру и износиће 20 евра. Тако ће свако ко је пунолетан имати 80 евра помоћи од државе у овој години.

Што се пензионера тиче, они су у мају са свим пунолетним грађанима добили 30 евра, добиће исто толико у новембру, али ће њима и у септембру бити исплаћено и још по 50 евра.

Такође, они ће добити и оних 20 евра као сви пунолетни грађани у децембру.
Тако ће од државе у 2021. години добити укупно 130 евра помоћи!

Мислило се и на незапослене, па су тако сви они који су уписани у евиденцију Националне службе за запошљавање на дан 15. април 2021, осим 80 евра који следују свим пунолетним грађанима с роком исплате до краја године, добили и по 60 евра помоћи.

Њима је новац аутоматски у јуну уплаћен на новоотворене рачуне у Поштанској штедионици.

То право остварило је око 600.000 људи. Поред ових, додатну стимулацију од државе од по 3.000 динара је до 20. јуна добило и 2,4 милиона вакцинисаних грађана Србије.

Сва ова државна давања део су трећег економског пакета мера за подршку привреди и грађанима у условима пандемије, вредног 294,4 милијарде динара. Према ранијим речима министра финансија Синише Малог, заједно са прва два пакета помоћи који су реализовани у претходној години, новчана подршка привреди и грађанима вредна је 953 милијарде динара, што је укупно око осам милијарди евра.

Подсетимо, више од шест милиона пунолетних грађана наше земље је прошле године добило једнократну новчану помоћ од 100 евра.

Подсећања ради, претходно су најављене и добре вести за будуће родитеље.

Наиме, председник Србије Александар Вучић најавио је да се припремају нова решења за подстицај наталитета која ће предвиђати знатну новчану подршку за стимулацију рађања, при чему је његов предлог да се једнократна давања за свако рођено дете повећају до 5.000 евра по детету, као и да се задрже и побољшају и остала права.

Иначе, до сада је свака незапослена породиља за прво дете имала право на новчану помоћ од 100.000 динара од државе, без обзира на то на којој општини живи. За друго дете мајке две године добијају по 10.000 динара, а за треће 10 година по 12.000 динара месечно.

Осим тога, стигле су ових дана и вести о расту плата и пензија.

Поред једнократне новчане помоћи, запослени и пензионери ускоро могу да рачунају и на трајно већа примања. Како је недавно најавио министар финансија Синиша Мали, минимална плата за наредну годину биће повећана са садашњих 32.000 на 35.000 динара. Премијерка Ана Брнабић претходно је објавила и да би пензије до краја године могле да буду повећане за најмање пет одсто, што практично значи да ће око 1,7 милиона пензионера сваког месеца примати од 600 до 7.500 динара више, односно да ће просечна пензија износити 30.842 динара уместо садашњих 29.374 динара.

Трећи пакет помоћи

– 28. јула исплата четврте рате ауто-превозницима, који примају 600 евра по аутобусу

– 6. августа исплата помоћи за лица која самостално обављају другу делатност у култури

– 16. августа уплата још једног минималца за све запослене у угоститељству и туризму
– У септембру још 50 евра за најстарије суграђане

– У новембру ће бити уплаћено преосталих 30 евра за све грађане Србије

– У децембру сви пунолетни грађани добијају још по 20 евра

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Курир