Свет

СКАНДАЛ! Најновија оптужба потреса Владу: Отпуштен званичник, тражио мито код уговарања вакцина?

Бразилија — Бразилски председник Жаир Болсонаро отпустио је данас званичника Министарства здравља пошто су медији известили да је тражио мито код уговарања вакцина.

То је најновија оптужба за корупцију која је потреса владу током истраге о њеном одговору на пандемију корона вируса.

Истрага Сената открила је наводну корупцију током набавке вакцина против ковид-19, што је у први план поново донело могући нови захтев за опозив Болсонара, преноси Ројтерс.

У свом данашњем обраћању на телевизији, бразилски председник је оштро демантовао налазе истраге Сената и поручио да га неистинама не могу натерати да се повуче.

Он није коментарисао отпуштање званичника министарства здравља Роберта Фереире Дијаса, нити наводе против њега.

Локални бразилски лист известио је у уторак, позивајући се на представника медицинске компаније, да је Дијас предложио да дбоје мито од једног долара по дози током вечере, да би се разговарало о другој поруџбини од 400 милиона вакцина.

Челници истраге Сената, који већ испитује наводне неправилности у посебном уговору о вакцинама, најавили су да ће позвати сведоке у вези са новим оптужбама на рачун владиних званичника.

У уторак је Бразил суспендовао уговор за вакцине вредан 321 милион долара са Барат Биотеком, након навода о непримерном притиску из министарства, али су индијска компанија и влада демантовали су ове наводе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг