Србија

СЛЕДИ НАМ ПОТПУНО ЗАТВАРАЊЕ? Хитно се огласио Предраг Кон и открио све!

Сведоци смо ширења делта соја корона вируса, али како каже епидемиолог др Предраг Кон, ова варијанта још није најдоминантнија у свету

– Тренутно је делта сој регистрован у више од 120 земаља, док је алфа односно британски сој захватио готово 180 земаља. Ипак, та превласт и доминација у варијантама вируса дешаваће се и даље. Делта варијанта се сада значајније пробија и код нас, те претпостављамо да ће асполутна доминација делта соја у Србији бити тек крајем августа и почетком септембра – наводи он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мишљења је да може доћи до четвороцифреног броја заражених у Србији.

– То можемо да видимо у многим земљама Европе, чак се у одређеним земљама број откривених приближава максимуму који је био у време када је пандемија била најинтензивнија. Потенцијал делта варијанте је И даље врло висок, на то морамо да рачунамо и да будемо врло спремни по том питању – упозорава др Кон.

– Разлог томе јесте што се спроводи масовна вакцинација у целом свету паралелно И са пандемијом и паралелно са изменама вируса – каже он.

Црвена лампица

Свеприсутно је питање који број заражених је знак да морамо да пооштримо мере, када се пали та чувена црвена лампица?

– Црвена лампица је несто о чему се тренутно говори и мислим да ће бити посебних султација у вези тога. Не могу да прејудицирам, али у сваком случају не можемо да се понашамо исто када имамо двоцифрен број заражених и када имамо четвороцифрен број. Јасно је да ће бити разлике у мерама – истиче др Кон.

– Не могу да се одобре скупови а да се претходно не зна да ли су људи вакцинисани или не, тестирани или не. Ако се тако поступа, онда се игнорише цела ситуација и намеће се утисак да живимо без вируса. Свако ко је невакцинисан и одлази на скупове мора да зна да је његов ризик од заражавања и оболевања, а нажалост и од оболевања од тежих форми, 30-ак пута већи него код вакцинисаних – напомиње он.

Истиче да није немогуће да се забране јавни скупови уколико епидемиолошка ситуација буде далеко озбиљнија, али да потпуно затварање више није логично.

– Тренутно је репродукциона стопа 1,7 што значи да је 70 одсто више оболелих последње недеље у односу на претходну. Имам утисак да због чињени це да је лето и да је ипак мали број заражених па се релативно мало и види, те да је убедење људи – хајде да се сада мало издувамо и свима ће нам бити лакше, па ћемо поново да се затварамо. Затварање више није опција. То једноставно не може да буде, јер постоји вакцина – поручује др Кон.

Јасно је да у оваквој ситуацији када долази до погоршања морамо првенствено да користимо оно што је најефикасније а то је апсолутно вакцина! Дакле, имамо најзначајније и једино средство за спречавање великих таласа епидемије, те самим тим не можемо да се враћамо назад – подвлачи епидемиолог.

Додаје да је сада најважније да подигнемо проценат вакцинисаних код младих који имају највише контаката, и тиме спречимо таласе попут оних крајем прошле године.

– Не верујем да ће овај талас имати такав интензитет као што је до сада било. Сви желимо да се пандемија заврши, и може да се заврши уколико се сви вакцинишемо. Млади морају да схвате да су потпуне неистине и лажи да вакцина било како утиче на плодност и радање, а то је један од главних разлога због чега у анкетама кажу да не желе да се вакцинишу – наводи др Кон.

„Разумем весеље, али сам тужан због последица“

О томе шта му највише смета – 20.000 људи на стадиону који не поштују мере 10.000 људи на концертима или аутобус градског превоза где готово 70 одсто путника не носи маске, др Кон каже: Волим овај народ, ништа ми не смета и могу да разумем весеље, али сам тужан због последица а не због тога што се људи веселе. Мислим да се ипак издваја када сте у затвореном простору као што је аутобус, где гледате директно у људе и из ината, или не знам чега. Не носите маске и подсмевате се онима који носе. Почињем да схватам до које мере је народ фрустриран па се тако понаша.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц / Информер