Свет

Шокантне тврдње! Ако се ово догоди Кина ће бити у великим проблемима И СВЕТ ЋЕ СЕ ПРОМЕНИТИ! Ево шта следи!

Сједињене Државе су одлучне да зауставе кинеску експанзију и спрече је да постане прва економија на свету. Међутим, Вашингтон се не може сам носити са овим задатком, потребни су му савезници.

Доласком Џозефа Бајдена у Белу кућу, америчка политика се драстично променила. Конкретно, током последњих шест месеци Вашингтон је урадио велики посао на обнављању односа са Европом, који су оштећени током председавања Доналда Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, и ако би се ово могло очекивати, шта год ко рекао ЕУ је готово главни партнер Сједињених Држава, тешко да би ико могао да претпостави укидање санкција на гасовод Северни ток 2 и иницијативу састанка Бајдена са руским председником Владимиром Путином од стране америчке стране.

Кинески аналитичари верују да Вашингтон Москву види као потенцијалног и моћног савезника против Пекинга. Аутори чланка сматрају да је самит у Женеви био својеврсни први корак ка обнављању односа две земље и не може се искључити да је током преговора Бајден дао јединствену понуду Путину.

„Прво, Бајден и Путин су дали изјаву о стратешкој стабилности. Друго, разговарали су о кибернетичкој сигурности и можда су постигли договор да не хакују међусобне критичне инфраструктуре. Треће, чини се да је Вашингтон одложио идеју пријема Украјине у НАТО“, пишу аналитичари.

Ако Русија и Сједињене Државе ипак закључе посао века и створе савез, Кина ће имати стварних проблема.

Истина, руске власти и Владимир Путин лично су више пута изјавили да Русија не намерава да угрози своје односе са Кином, а недавни инциденти у Црном мору не сугеришу да би Москва и Запад у блиској будућности могли да постигну консензус.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs