Русија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! НАТО је почео велике војне маневре да застраши Русију али је добио ОНО ШТО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Ево шта се догодило!

НАТО војне вежбе „Sea Breeze“ имале контра-ефекат: Русија појачава своју војну активност

Низ провокација током вежби НАТО-а и Украјине у Црном мору јасно је показао Западу да је готово немогуће застрашити Москву када је у питању национална безбедност. О томе је недавно говорио Пол Антонопулос, политички аналитичар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како примећује аналитичар, поморске вежбе „Си Бриз“ – 2021 („Sea Breeze – 2021“) у Црном мору, у којима су учествовали Сједињене Државе, Украјина и још 30 земаља, завршене су у суботу, 10. јула, у Кијеву.

Ови маневри, који укључују 32 брода, 40 авиона и више од пет хиљада војног особља, већ се називају најамбициознијим у историји земље.

То је донекле тачно: најмање половина војника који учествују у вежбама су Украјинци, који су имали прилику да тренирају са много искуснијим колегама из САД-а, Француске, Италије, или Велике Британије и њима је ово заиста изузетан догађај.

Међутим, ова ситуација има и лошу страну. Због великог броја украјинског војног особља, остале државе које су учествовале у вежбама послале су свега 80 војника, а већина бродова, који су укључени у маневре, не одликују се својом класом.

Изузетак су само амерички разарач УСС Росс који је наоружан са 56 крстарећих ракета Tomahawk, као и добро познати ХМС Дефендер британске морнарице, познат по савременом систему ПВО.

Када говоримо о украјинским бродовима, они, како је приметио Пол Антонопулос, изгледају потпуно сувишни у овим вежбама, будући да су изузетно застарели артефакти совјетске ере.

Тако депресивно стање снага укључених у вежбе сугерише да можда сврха вежби уопште није усавршавање борбених вештина.

На ово наговештава скандалозни инцидент који се догодио са британским разарачем ХМС Дефендер-ом, 23. јуна. Како се касније показало, из откривених докумената британског војног одељења, брод је кренуо са циљем намерне провокације када је прекршио руске поморске границе.

Све је било толико очигледно да Лондон касније није могао да нађе оправдање, иако је раније тврдио да није било инцидента. Стручњак је истовремено сигуран да је реакција Русије на то што се догодило била индикативна: сви – и земље НАТО-а и Украјина – видели су да је готово немогуће застрашити Москву по питањима националне безбедности.

Сличан трик покушала је и фрегата холандске морнарице Евертсен – 24. јуна покушала је да прође кроз Керчки мореуз, али су руски ловци Су-30 и бомбардери Су-24 одмах узлетели изнад ње.

Показало се да су холандски морнари били много паметнији од својих британских колега, а након што су руски авиони извели неколико летова на сигурној удаљености, Евертсен је у моменту променио курс.

Међутим, накнадно је холандска страна изјавила да је војно особље руске црноморске флоте нападима застрашило њихову фрегате и чак јој онемогућили електронику. Међутим, ако су све оптужбе тачне, ово је доказ одлучних намера Москве у свему у вези са заштитом њених територија.

Према речима Антонопулоса, очигледно је да све ове провокације, као и вежбе „Sea Breeze“, имају само једну сврху – застрашивање Москве.

Међутим, парадоксално, довели су до управо супротне последица. Заправо, тренутно руске морнаричке и ваздухопловне снаге појачавају своју активност, изводећи невиђене ракетне вежбе у Средоземном мору, као и у Тихом океану, у близини америчке поморске базе у Перл Харбору.

У ствари, руска војска је превазишла своје традиционалне сфере утицаја да би демонстрирала непријатељу како ће бранити свој суверенитет.

По први пут у модерној историји, руска тихоокеанска флота извела је велике вежбе у централном Тихом океану, само 55 километара од хавајских острва. Током вежбе, руска флота је симулирала уништавање непријатељске групе.

Русија је тренутно способна да погоди најмање заштићени јужни бок НАТО-а захваљујући размештању ловаца МиГ-31К у ваздухопловној бази Хмејмим, у сиријској провинцији Латакиа.

Међутим, Москва за сада не жели фронтални сукоб, упркос снажним притисцима са којима се суочава. То је, иначе, најавио руски председник Владимир Путин на недавној московској Конференцији о међународној безбедности.

Шеф државе је нагласио да Русија поседује невероватне борбене способности до смртоносног нуклеарног удара, али да ће их користити само ако је угрожено постојање земље.

Приметно је, одмах након Путинових речи, Уједињене нације су ризик од нуклеарног рата подигле на највиши ниво од хладног рата.

Очигледно је, наглашава аналитичар, да Запад трезвено процењује способности Русије. Слање малог броја војника на вежбу „Sea Breeze“ сугерише да чланице НАТО-а апсолутно не желе да се боре са Русијом и радије за то припремају радосне Украјинце, који се у том случају могу користити као потрошни материјал.

Москва је својим контра-вежбама у Тихом океану престрашила читав војни блок. Наравно, сумира аналитичар, Украјина ће наставити да говори о страховитом успеху поменутих вежби, али у стварности је све довело до тога да је Русија постала још одлучнија у одбрани својих граница.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs