Србија

Спрема се акција: Сви Срби да истакну српску заставу! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА!

Министарство спољних послова припрема акцију којом би 15. септембра на Дан српског јединства, слободе и националне заставе сви Срби, укључујући и оне у региону и дијаспори, на својим кућама истакли нашу заставу, рекао је данас министар спољних послова Никола Селаковић.

Он је то рекао на Самиту српске омладине и студената Балкана „Синергија као кључ успеха“, додајући да би требало више да радимо на изградњи култа српске заставе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Самит су, иначе, организовали Центар за едукацију и развој омладине Београда и Студентска конференција универзитета Србије уз подршку Министарства спољних послова.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић је подржала такав став министра и истакла да би требало да водимо више рачуна и о осталим српским националним симболима.

Селаковић је истакао да му је драго што је анкета међу младима у региону показала да већина мисли да су српски језик и ћирилица оно што повезује Србе и то, казао је, јесте идентитетска есенција и најважније ткиво српског идентитета али да има још доста заједничких ствари.

То је према његовим речима и наша црвено-плаво-бела застава на чијој промоцији морамо да радимо више, јер је она заједничка и Србима у Србији и Републици Српској и Црној Гори.

„Заједничке националне вредности се промовишу прослављањем значајних датума из наше прошлости, а Влада Србије је на предлог председника Александра Вучића, што је учинила и Влада Републике Српске, лане установила 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, навео је Селаковић.

Истакао је да Министарство спољних послова са Управом за дијаспору и Србе у региону има програм финансирања за повезивање Срба у региону са матицом.

„Један од резултата тог програма је и овај пројекат који финансирамо, а од следеће године укључићемо га у редовно буџетско финансирање нашег министарства. Такође смо са организацијом српских студената у иностранству потписали протокол о сарадњи и од ове године наши људи који студирају у иностранству могу да волонтирају у нашим амбасадама и генералним конзулатима и да се осете корисним за своју земљу“, рекао је министар.

Навео је да се Управа за дијаспору и Србе у региону уз озбиљну подршку Министарства спољних послова ове године фокусирала на пројекте оснивања школа српског језика и културе у дијаспори и највећи део средстава је издвојен за то.

Апеловао је на младе из Црне Горе и Босне и Херцеговине да долазе у Србију што чешће и истакао да Србија жели да помогне младима из РС или Црне Горе да остану тамо. Додао је да уколико неко не може тамо да остане јер нема услова и реши да оде, онда би требало да дође у Србију јер, како је приметио, ако оде на Запад питање је да ли ће његова деца бити Срби.

Гојковић је подржала став министра Селаковића да би већи значај требало да придајемо нашој застави, као и другим националним симболима.

Према њеним речима, раније време је било под налетом туђих култура и све што је туђе некако нам је било блискије.

„Доносили смо сувенире из разних крајева света, а требало би да се више окренемо својим симболима и да нам не буде без везе да пијемо кафу из шоље са бојама наше заставе“, поручила је Гојковић.

Предложила је и да за следећи скуп млади из свих крајева где има Срба направе нешто од тробојке која нас спаја. Приметила је и да глобализам за националну културу не доноси неке предности за разлику од многих других области, преноси Танјуг.

 

Извор: rs.sputniknews.com