Србија

СПРЕМА СЕ ЛУТРИЈА ЗА ВАКЦИНИСАНЕ: Ове награде су у игри

Поклањају се разне ствари – од новца, преко аутомобила, тротинета, па до животиња, бесплатна храна и сладоледи, туристички ваучери, новчане награде на лутрији чији се износи крећу и до милион долара

После ваучера за куповину одеће и новчаних бонуса, власти у Србији најавиле су још један покушај мотивације за оне који не желе да се вакцинишу против короне – лутрију. Сличан модел имале су и неке европске државе и САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поклањају се разне ствари – од новца, преко аутомобила, тротинета, па до животиња. И док једни награђују, други невакцинисанима уводе ограничења.

Према писању београдских медија, главна премија ће наводно бити стан у Београду, биће додељено и више аутомобила „фијат 500Л“, као и још вредних награда у виду туристичких ваучера и попуста у трговинским радњама.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек најавио је да ће држава наредних дана представити пакет нових мера за стимулацију вакцинације против коронавируса. Он се залаже за обавезну вакцинацију свих грађана.

Бесплатна храна и сладоледи, туристички ваучери, новчане награде на лутрији чији се износи крећу и до милион долара, аутомобили, на Филипинима чак и домаћа животиња – различити су системи награђивања којима државе широм света подстичу грађане да се вакцинишу.

У Чикагу и околини троје људи је током једен недеље добило по 100.000 долара захваљујући томе што су вакцинисани, а такође је решено да се затворе велики масовни центри за вакцинацију и да се уместо њих отворе мањи локални центри, рецимо при локалним колеџима и на градским фестивалима, преноси РТС.

У Великој Британији је макар једном дозом вакцинисано око 87 одсто одраслих. Упркос томе што расте број заражених, ограничења су од понедељка укинута. У току је кампања којом се на имунизацију позивају млађи.

У тој земљи једна од великих ствари која привлачи младе људе да добију вакцине је могућност да иду на концерте или да путују уз показивање ковид пасоша, којим потврђују да су добили вакцину.

Француске власти ништа не поклањају, али зато ускраћују онима који се још нису вакцинисали. Од данас важи одлука да се без зеленог ковид пасоша или негативног пи-си-ар теста, не може у јавне објекте.

И у Србији се прича о новим стимулацијама. Помиње се и код нас лутрија, а повремено се најављује и обавезна вакцинација за поједине професије.

Извор: Ало