Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: “Следи нова пандемија, такву још нисмо видели” Ево шта нас чека!

Ворен Бафет, амерички милијардер и инвестициони гуру, објавио је у недавном интервјуу за CNBC да долази још једна пандемија, можда гора од пандемије ковида 19.

Уверен је да, упркос томе што је пандемија савладана, свет није спреман за успешну превенцију.

У поменутом интервјуу Бафет је изразио забринутост да свет није спреман да се носи с ванредним стањем. Још га више брину економске последице ковида 19, која је највише погодила мале фирме.

“Милиони малих предузећа су ужасно погођени”, рекао је, преноси SEEBIZ.

С друге стране, велике компаније послују прилично добро, што значи да је економски утицај врло неуједначен, додао је Бафет.

У марту прошле године пандемија је затворила многа врата у привреди. Хиљаде малих предузећа присиљено је затворити врата. У међувремену су трговци и велике интернет продавнице преузели своје купце. Година 2020. донела је највећи пад америчког БДП-а од 1946. године.

“Још није готово”, рекао је Бафет.

Углавном га брине непредвидивост, али иако је ситуација, посебно на почетку пандемије, била врло неизвесна, за већину људи и компанија испало је боље него што се у почетку очекивало.

Добар је пример аутомобилска индустрија која има рекордну добит. Чарли Мангер, потпредседник Беркшир Хатавеја и дугогодишњи Бафетов пословни партнер, рекао је да је аутомобилски сектор створио успех који не би имао без пандемије. Због затварања фабрика и последичног глобалног недостатка полупроводника, произвођачи аутомобила и трговци остварили су рекордну добит приликом поновног отварања, јер су продавали аутомобиле и пре него што су стигли до продавница.

Славни милијардер признао је у интервјуу да је и сам проживљавао тренутке финансијске неизвесности јер није знао шта ће се догодити с ваздухопловним компанијама у власништву BNSF Railway-a и NetJet-а.

Рекао је да је највећа лекција коју је научио из ове пандемије ковида 19 колико је свет лоше припремљен за хитне случајеве. Бафет је уверен да следећа, нова пандемија већ долази, али – како је рекао за CNBC – компанија није спремна носити се с њом.

“Сви знамо да постоји нуклеарна, хемијска, биолошка и сајбер претња и да друштво још није спремно носити се с њом”, рекао је Бафет. Следи пандемија какву још нисмо видели, закључује.

 

 

 

 

 

 

Извор: SEEBIZ