Русија

СВЕТ НА ИВИЦИ ХАОСА! Русија је забринута да не изгуби Кубу – СПРЕМА ТРУПЕ И ОРУЖЈЕ! Ево шта следи!

Фото: Јутјуб

Протести током последња 24 сата на Куби забринули су Москву, а појавили су се и први страхови да ће Русија вероватно изгубити стратешко острво за будуће размештање система ПВО, бродова, и авиона.

Тренутно постоје протести на Куби. Према руској амбасади у Хавани, ови протести повезани су са животним стандардом, растућом епидемијом Ковид-19 и њеним компликацијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појава политичких парола већ почиње јасније да говори да је интервенција страних сила могућа као разлог за ове протесте.

Хапсе и полиција и кубанске обавештајне службе. Кубански председник Мигуел Диаз-Канел позвао је комунисте у земљи, за које каже да би такође требало да изађу на улице и супротставе се “овом вандализму” , рекао је он.

Оно што се догађа на „Острву слободе“ изазвало је неке руске стручњаке да изразе мишљење да ће Москва изгубити положај на острву и да је велика вероватноћа покретања ограничења за распоређивање војних система и објеката. Москва протесте на Куби описује као „радикални вандализам“ и на њих гледа као на покушај промене власти.

„Велика је вероватноћа да ће Русија у будућности изгубити могућност да размешта своје системе ПВО / ПРО , ракете, борбене авионе и морнарицу на Куби“.

Куба је за Русију више стратешка територија него пријатељски и економски партнер. Москва рачуна да ће кубанска територија бити њен „силос“ за лансирање ракета у могућем сукобу са Сједињеним Државама. И за Вашингтон и за Москву одвраћање моћног оружја је стратешка политика.

Руски стручњаци верују да ће, ако Хавана допусти Москви да распореди своје снаге или трупе на Куби, протести спласнути и ствари ће се вратити у „нормалу“ на „Острву слободе“ . Руски амбасадор на острву верује да су и поред свега протести углавном повезани са ниским животним стандардом.

„Не, ово није покушај пуча. Протести нису против ограничења, већ су углавном повезани са експлозијом Ковида у земљи и равнодушношћу власти која је то дозволила “, рекао је Андреј Гусков на ТВ каналу Русија-24. Тако је одговорио на питање да ли су протести изазвани ограничењима и рестрикцијама или су покушај рушења владе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs