Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Британци нису са Дефендером изазивали Русе – У питању је нешто много опасније и далекосежније!

Насилни улазак разарача британске морнарице„HMS Defender-a у руске територијалне воде, имала је врло специфичне циљеве. Ову изјаву дао је руски аналитичар Михаил Хазин.

Нестабилну економску ситуацију у Уједињеном Краљевству стручњак види као могуц́и разлог британске провокације у Црном мору.

Повлачење из Европске уније и пандемија коронавируса, која је уследила убрзо након тога, покренули су кризу на „магловитом Албиону“.

А пошто Лондон не може сам да се извуче из тога, намерава да то оствари помоћу других. За то му је потребно да разбије ЕУ и добије подршку Москве, рекао је Хазин.

„Главни разлог је потреба да, након кризе, добијемо сопствену валутну зону која би директно била подређена Лондону“, нагласио је економиста.

Што се тиче инцидента у којем је учествовао ХМС Дефендер, јасно је да је ово била смишљена и планирана операција.

Према речима стручњака, британске власти су на овај начин одлучиле да тестирају снагу става Москве о територијалној припадности Крима и кршењу државне границе.

Хазин не искључује да је Лондон рачунао да ће, након овог инцидента, руско Министарство спољних послова позвати британског амбасадора.

Такође је врло вероватно да је дипломата био овлашћен да руском руководству даје „врло озбиљне предлоге“, што заузврат указује на то да је Велика Британија схватила да ће наредне године, са Владимиром Путином на челу, одредити будућност света, резимирао је економиста.

Дакле суштина је да су Британци хтели преко тешког инцидента да ступе у контакт са руским руководством и да им дају предлоге о учествовању у наредној подели света.

Да је ова верзија тачна сведочи и неколико сличних мишљења руских експерата који предвиђају да је следећа подела света по политичким мапама неизбежна пошто су Русија и Кина толико доминантне да Америка и ЕУ немају другу варијанту.

Оно што је за Београд важно је то да у новој политичкој и географској прерасподели света Русија и Кина свакако неће дозволити да Србија остане у западној сфери утицаја.

Тада се отвара и питање Косова, па је могуће да ће његов статус бити много важнији него што се мисли јер је нераскидиво везан са статусом Крима, најбитинијом стратешком тачком Русије.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs