Србија

У наредна 2 сата киша и олујни ветар: На снази наранџасти метеоаларм и упозорење на тропски талас! ОВИ ДЕЛОВИ ЗЕМЉЕ СУ ПРВИ НА УДАРУ!

Републички хидрометеоролошки завод издао је метеролошку најаву која важи за наредна два сата, а којом се најављује киша и ветар олујне јачине. И даље је на снази и упозорење да нас до краја јуча очекују веома високе температуре од 34 до 39 степена. У скоро целој Србији на снази је наранџасти метеоаларм.

– У наредна 2 часа у западној и југозападној Србији, Војводини, Шумадији, Браничеву и на подручју Београда променљиво облачно, повремено уз краткотрајну кишу или локални пљусак. У кошавском подручју ће дувати умерен и јак југоисточни ветар, који ће на југу Баната имати и ударе олујне јачине (преко 17 m/s) – наводи се у најави РХМЗ која је постављена јутрос у 6.45 часова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролог Марко Чубрило каже да се целе ове недеље рачуна на веома топло и углавном суво време, а само данас и сутра су могуће ређе појаве грмљавинских пљускова, пре свега над источним делом региона.

– Ветар слаб, само вечерас и сутра у кошавском подручју (посебно у Банату) повремено и јак југоисточни, док ће дуж обале Јадрана бити антициклоналног југа. До среде дневни максимуми између 32 и 36, на југу и до 38 степени Целзијуса а у другом делу недеље између 33 и 37, а на југу и око 39 степени Целзијуса, барем по тумачењу ECMWF модела. GFS даје више максимуме који би после среде над већим делом региона прелазили и 40 степени Целзијуса, али надам се да GFS као и обично код оваквих екстрема, било топлих или хладних претерује – написао је Чубрило на свом Фејсвук профилу.

Према његовим речима, освежење уз нешто чешћу појаву грмљавинских пљускова се очекује 1. августа у вечерњим часовима, тако да би око 2.августа освежило уз максимуме од 24 до 29 степени Целзијуса, док би ноћни минимуми који ће од данас бити врло високи опали на интервал између 13 и 17 степени.

После 2. августа би поново отоплило те би око 5. августа максимуми, посебно на истоку региона достизали и око 37 степени Целзијуса.

– Сигнал за могуће јаче освежење уз конкретније пљускове на оба модела и даље стоји негде после 7. августа. Дакле, пред нама је нов период веома високих температура, која би око 02.08. прекинуло освежење – каже Чубрило.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс