Свет

Ударна вест! ПРЕМИНУО БИВШИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ! Памтићемо га по ратовима!

Бивши амерички министар одбране и републикански председнички кандидат Доналд Рамсфелд преминуо је у 88. години, саопштила је његова породица

Рамсфелд је имао репутацију вештог бирократе и визионара модерне америчке војске, наводи АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У два маха обављао је дужност министра одбране САД, а његова каријера протезала се током мандата четири председника.

У својој недавно објављеној књизи мемоара под називом „Познато и непознато“ бивши амерички министар одбране Доналд Рамсфелд оправдава многе одлуке које су донесене током администрације Џорџа Буша, понајвише у вези са ратом у Ираку, али признаје да је требало да поднесе оставку 2004. године после скандала са злостављањем затвореника у ирачком затвору Абу Граиб.

Доналд Рамсфелд провео је многе године врло близу центра америчке политичке моћи – био је најмлађи амерички министар одбране у администрацији председника Џералда Форда, а био је и најстарији министар одбране за вријеме председника Џорџа Буша млађег.

Рат у Ираку коштао је досад Сједињене Државе скоро четири и по хиљаде погинулих америчких војника и 32 хиљаде рањених, а финансијски терет је око 700 милијарди долара.

Многи одговорност за то приписују бившем председнику Бушу и његовој администрацији, понајвише управо Рамсфелду.

У књизи „Познато и непознато“ бивши министар открива шта се догађало иза сцене у критичним тренуцима администрације Џорџа Буша млађег. Аутор се не ослања само на своја сећања већ и на обимну документарну грађу.

Признаје да је за њега један од најтежих тренутака каријере био скандал који је избио након што су објављене фотографије на којима се види како амерички војници злостављају затворенике у ирачком затвору Абу Граиб. Рамсфелд каже да је у том за њега тешком тренутку добио утеху тамо где јој се није надао – од бившег председника Била Клинтона:

Један други амерички затвор, који је отворила Бушова администрација, такође већ годинама наилази на оштре критике међународне и домаће јавности – притворни центар Гвантанамо на Куби. Рамсфелд сматра да је тај затвор за „непријатељске борце“ био нужда и најбоље решење у том тренутку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Информер.рс